Близо 1000 дарителски SMS бяха получени на единния дарителски номер 17 777 DMS ZDRAVE, само през първата седмица от началото на кампанията. На 10-ти октомври Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) поде инициативата за набиране на средства в полза на хората, страдащи от неврологични заболявания.

„Нашата цел е да се закупи съвременна апаратура за диагностициране, която да се предостави на Университетска специализирана болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум”. Факт е, че националното специализирано лечебно заведение по неврология в страната не разполага с ядрено магнитен резонанс (ЯМР)” – заяви Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ.

Оказва се, че е практика в повечето болници в България да се ползва апаратура втора употреба и от по-старо поколение (преобладават ЯМР 0,5Т или 1Т), която не дава прецизни резултати за диагностициране. Само в три болници в страната има ЯМР от най-ново поколение - 1,5Т и единствено този тип апарати са надеждни при диагностицирането на множествена склероза и други неврологични заболявания. Навременното и прецизно диагностициране на тези заболявания е изключително важно за адекватно им лечение. Съвременната апаратура за диагностициране е необходима също и за превенция и ранно откриване на неврологичните заболявания, при които обикновено обездвижването настъпва неочаквано.

Неврологичните заболявания варират от главоболие, болки в гърба и невралгии до деменции, Паркинсонова болест и множествена склероза. В България само от множествена склероза боледуват около 3600 души, а всяка година се разболяват нови 80 човека. Заболяването е трудно за диагностициране и засяга предимно млади хора, между 30-34 годишна възраст.

Сподели!