На 1 август 2008 година започна изпълнението на проекти за обновяване и възстановяване на осем училищни библиотеки в страната. Финансирането е осигурено от Първа инвестиционна банка (ПИБ) по програма “Библиотеки за българските училища”, администрирана от Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).

С подкрепата си за програма “Библиотеки за българските училища” ПИБ се старае да отговори на нуждите на началното и средно образование в страната и да подкрепи финансово и чрез доброволна работа на своите служители разрешаването на част от проблемите, свързани с изключително остарелия книжен фонд, липсата на възможности за обновяване, липсата на нови книги, учебници и справочна литература, липсата на компютри и интернет връзка. Чрез програмата “Библиотеки за българските училища” ПИБ и ФРГИ оказват и подкрепа за родната литература, като стимулират закупуването на български книги за училищните библиотеки.

Изборът на библиотеки, нуждаещи се от подкрепа, стана чрез направени номинации от служители в местните клонове на ПИБ. Двадесет номинирани училища подадаха свои предложения за проекти. Училищата, съвместно с родителските настоятелствата и представители на клоновете на ПИБ, бяха направили задълбочен анализ на нуждите от обновяване и обогатяване на библиотечните си фондове.

Групата на съветниците на ФРГИ, съвместно с ПИБ избраха да подкрепят 8 от подадените предложения. Това са проектите за обновяване и възстановяване на училищните библиотеки при следните училища: Държавно финансово-стопанска гимназия “Интелект” – Плевен, Държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев” – Свищов, Основно училище “Тома Кърджиев” – Русе, Гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан” – Стара Загора, СОУ “Христо Ботев” – Враца, Гимназия с преподаване на чужди езици “Петър Богдан” – Монтана и СОУ с хуманитарно-естетически профил “Св. Св. Кирил и Методий” – Бургас, Гимназия с преподаване на чужди езици "Христо Ботев" - Кърджали.

Програма “Библиотеки за българските училища” е нова инициатива в цялостната стратегия на ПИБ за инвестиции в обществото. Тя е част от фонда за социална отговорност на банката, като за първи път включва и служителите на финансовата институция, които не само даряват средства, но и се ангажират пряко с решаването на даден проблем. Една трета от финасирането на всеки един проект е предоставена от съответния клон на банката, а останалата част от средствата са осигурени от центалното управление на ПИБ.

Програма “Библиотеки за българските училища” е ценна и с това, че за първи път се прави опит, решаването на значим социален проблем да се потърси в публично-частно партньорство, което събира на едно място учители, родители, граждани, местна власт и бизнес.

Сподели!