На 1 ноември – Деня на народните будители, с промосъбитие за представяне на фотографска изложба и сборник с игри за четене успешно бе приключен проект „Четенето – Възможно!”, реализиран от неформална група Диоген, гр. Силистра.

Проектът стартира през месец април 2012, като неговата цел бе да реализира иновативни акции за събуждане на интереса към четенето, част от които бяха провеждани за първи път в Силистра и страната, като четене на домашни любимци, четене на картини, вечерно четене на кораб, четене по възрасти, форум спектакъл за четене и други. В акциите се включиха над 400 души от Силистра и региона. По проекта през месеците  август - септември  се проведоха 10 летни игротеки по четене в резултат на които бе издаден сборник с литературни игри.  

Финалното промосъбитие се състоя в зала „Диоген Вичев” на РБ „П. Павловчич”, които бяха основен партньор по проекта.  Над 70 души, гости, читатели, участници и партньори получиха материали по проекта и разгледаха изложбата с най-интересните моменти от дейностите по четене. „Отчитаме като изключително успешен проекта „Четенето – Възможно!”, чрез него успяхме да засилим интереса към книгите и четенето, и привлякохме много нови читатели в регионалната библиотека. Оценка за нашата работа е живия интерес към всички дейности и участието на много хора от 6 до 66 години, което ни радва изключително много. ” – споделят от екипа по проекта. 

Проектът привлече интереса и на Лайънс клуб – Силистра, които пожелаха в партньорство да продължат инициативите за стимулиране на четенето, и за подпомагане на достъпа до литература на хора със зрителни  и слухови увреждания.

Проектът бе финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, по фонд „Хората решават" като основната му цел бе четенето да бъде представено като модерно, интересно и необходимо занимание, да бъде стимулиран интереса за търсене на литература и привличане на младите хора към библиотеките.

Сподели!