Младежи представиха четири проекта за обособаяване и развитие на младежки пространства  и за насърчаване на културата и спортната активност на младежите от Перник, по време на първия за града Дарителски кръг. Инициативата се проведе вчера, на 18 февруари в Общински комплекс „Дворец на културата”, гр. Перник. Организатор на събитието е Младежка банка Перник с подкрепата на Фондация „П.У.Л.С.“ и Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

По време на Дарителския кръг представители на местния бизнес, видини общественици и граждани имаха възможност да избират кауза, за която да дарят.  Представени бяха:

Проект „Градски легенди“ на Неформална младежка група, чиято цел да стимулира творчестово у млади автори.  Идеята е да бъдат организирани четири литературни четения, по време на които ще бъдат представени авторски разкази по артистичен и интерактивен начин.  Инициативата ще даде поле за изява на младите таланти и ще насърчи интереса към литературата и творчеството у младежите, които ще присъстват на четенията.

Проект „Младежка примена“ на Общински младежки съвет, гр. Перник.  Идеята на младежите е да превърнат  вече съществуващата младежка приемна в сградата на Общински младежки дом – Перник в припознавано от учениците пространство за споделяне на проблеми и идеи.  Към момента приемната има неприветлив вид. След ремонта се очаква повече младежи от общината да потърсят подкрепата на Общинския младежки съвет за решаването на конкретни проблеми и за реализирането на техни идеи.

Проект „Танцов спектакъл – Нов свят“ на танцува група по Hip Hop – Switch. Идеята на младите танцьори е да организират мащабен благотворителен концерт, в който да включат и други изявени таланти от града, а събраните средства да дарят за деца, лишени от родителски грижи. Младежите имат опит и ентусиазъм от организиран вече благотворителен концерт за Коледа, където са събрали  621 лв.  Следващият концерт, планират да набере още повече средства в подкрепа на каузата.

Проект „Здрави, силни и активни днес“ на Неформална младежка група към Спортен клуб „Сенкей“. Идеята на младите хора е да популяризират спорта сред връсниците си и да ги мотивират да спортуват повече чрез тренировки по Кросфит. След популяризирането на  Кросфита  като система за трениране, която предизвиква не само тялото, но и духа се очаквам повече млади хора да влязар в залата и да спортуват активно.

Четирите младежки проекта все още са отворени за дарения до набиране на крайната сума, необходима за тяхното реализиране. Необходими са още 400 лв. по 100 лв. за всеки проект. Можете да подкрепите младежките инициативи тук.

Младежка банка Перник  е една от 13-те Младежки банки, подкрепени от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Това е първата Младежка банка, организирала Дарителски кръг – модел за набиране на средства, въведен в България през 2012 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

 

  

Сподели!