Днес, 12 октомври, сряда, заповядайте на представяне на проекта „Да пием турско кафе” -  артистично парти и дебат за толерантността към „другия” и „различния” от 18,30 до 19,30 часа в Столична Библиотека, зала „Вяра”  (София, площад „Славейков”4)

 

„Да пием турско кафе”е изследване на традицията от Османско време за приготвяне на кафе на джезве в няколко региона на съвременна България. Проектът, осъществен от Журналистическо сдружение „Балкански форум”, представя географията на турско кафе в ежедневието на българите, независимо от етнос и религия и превръщането му в туристическа атракция. Проектът е осъществен с помощта на ФРГИ по Фонд „Толерантност” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

 

В он-лайн брошурата „Да пием турско кафе”, която скоро ще можетеда заредите от сайтa на сдружението www.balkanite.info, има истории и фотографии от различни краища, намерени и заснети в хода на теренни изследвания през лятото на 2011. Проучването показва, че в смесените райони, където живеят турци и мюсюлмани, в Исперих и Разград, в Кърджали и в Шумен, турското кафе е изчезнало от заведенията, а се пие само по къщите. В Балчик тази традиция също отмира. Глобализацията е накарала турците и мюсюлманите в Родопите също да предпочитат да пият кафе еспресо в местните заведения. По-възрастните си го правят вкъщи. В туристическите центрове като Златоград, Велико Търново, Етъра кафето на джезве е станало туристическа атракция. На някои места то мимикрира като „кафе на пясък” или „гръцко кафе”.

Историите в брошурата „Да пием турско кафе” показват начина, по който вековната традиция на турското кафе присъства в ежедневието на много българи, независимо от техния етнос, култура и религия.

Сподели!