На 25 февруари във Vivacom Art Hall се проведе първият за тази година Дарителски кръг „Развитие“, организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Във време, когато улиците на страната са изпълнени с протестиращи, темата за дарителството и идеите за взаимопомощ са повече от актуални.

„Няма по-подходящ начин да се мотивират младите и амбициозни хора да участват активно в промяната на своя живот и този на обществото ни“, сподели д-р Росица Врабевска гост на събитието и един от най-активните дарители. В рамките на няколко часа бяха подкрепени четири организации и техните проекти, така че да продължат да се случват. Подбраните от ФРГИ четири проекта се представиха в рамките на 6 минути, в които разчитайки на оригинални похвати и добра риторика кандидати убеждаваха дарителите в качествата на своите идеи.

Подкрепените на Дарителски кръг „Развитие“ проекти, бяха:

Сдружение „Фрий София Тур“:  Обиколки на София, Пловдив и Варна за деца с помощта на доброволци. Организиране на безплатни обиколки на забележителностите на София, Пловдив и Варна  и онлайн публикуване на карти на разработените маршрути. 

Читалище „Братя Миладинови“ в квартал Княжево, София и Сдружение „Младите в действие“: Проект, който има за цел да активизира гражданското участие на жителите на столичния квартал Княжево, чрез включването им в работата по местното читалище и обновяване на неговия салон.

Национална асоциация за приемна грижа: Проект за издаване на 3 образователни книжки за информиране на приемните родители и децата, настанени при тях за правата и задълженията им с цел да се гарантира свободата им. 

Читалище „Съединение - 1923“: „Маскирани ръчички разказват...“ е проект на доброволци в село Бърдарски геран. Целта е с набраните средства да се закупи оборудване за куклен театър и създаване на креативна подкрепяща среда за съвместни занимания между децата от Центъра за настаняване от семеен тип и други деца от селото; включване на най-малките жители на с. Бърдарски геран в културния живот.

 Благодарение на дарителите, присъстващи на събитието или упълномощили други лица да обявят  суми от тяхно име, четирите проекта успяха да наберат над 7000 лева.

Дарителски кръг „Развитие“ е създаден през май 2012 година от ФРГИ по модела на The Funding Network, UK. ФРГИ е лицензиран партньор на британската организация в разпространението на дарителски кръгове в България. Повече за инициативата можете да разберете тук.

 

 

Сподели!