Този петък /8-ми януари/, Стара Загора ще бъде домакин на едно любопитно културно   събитие – джаз концерт с участието на деца и млади музиканти. Публиката  ще чуе интерпретации на  джазови теми, сред които Blue Bossa и Watermelon man,  изпълнени от деца и младежи, като  например 14 годишния пианист Деян Асенов и 15 годишния барабанист Виктор Герджиков! 

Какво е накарало  тези старозагорски младежи да се увличат по  нещо не толкова популярно и  недотам модерно за техните връстници, каквото е джазът? Отговорът - в следващите редове. 

Повече от 3 месеца старозагорски  ученици и млади музиканти  от града  на липите се учат как се свири джаз – това се случва благодарение на проекта „Джаз училище”, наречен така от своя създател и ръководител  Димитър Живков – актьор  в драматичния театър в града. 

От октомври миналата година - досега, 14 млади музиканти от Стара Загора, избрани чрез предварителен конкурс, изучават основите похвати и изразни средства на американското изкуство. Предложеното  обучение в проекта е по 5 инструмента – барабани, бас китара, пиано, китара  и тромпет. Занятията  в „Джаз училището” се провеждат един път седмично и са напълно безплатни.

 

„Въпреки че ни се искаше да приемем възможно най-голям брой кандидати, нямахме практическата възможност да го направим, тъй като  бройката на приетите ученици все пак бе ограничена.  Ето защо всеки преподавател  пое обучението на 2–ма или  3-ма ученика по съответния инструмент”, споделя Димитър Живков. В проекта са поканени да преподават видни  български джазмени:

 

-          Михаил Йосифов /тромпет/ - един от най-добрите тромпетисти в България, преподава в ДМА

-          Мирослав Турийски /пиано/ - преподавател в АМТИИ  Пловдив, свири в Теодосий Спасов трио

-          Николай Карагеоргиев /китара/ - завършва елитното Swiss Jazz School в Берн, Швейцария

-          Александър Леков /бас китара/ - преподава бас китара м АМТИИ Пловдив, действащ музикант

-          Младен Димитров /барабани/ - професионален джаз музикант, аранжьор и продуцент

 

Най-малкият ученик на джаз школото е четиринайсетгодишният пианист Деян Асенов. Само с година по-голям е барабанистът Виктор Герджиков. И двамата споделят, че за тях този проект е чудесна възможност за музикално развитие и обогатяване. Ето и по-конкретно какво се учи в „Джаз училище”: Основа и принципи на джазовата музика. Разчитане и изучаване на джаз стандарти, джазова хармония, характерната за стила ритмика (суинг) и основи на джазовата импровизация.

 

Освен  индивидуални занимания с преподавател, учениците имат и час по джаз ансамбли – най-интересната и забавна част от  училището. Това на практика е часът, в който младежите се събират в групи и се учат как се свири в джаз бенд (трио, квартет и т.н.).

 

Целта на проекта „Джаз училище” е да се запали интереса на младите музиканти в града към джазовата музика и най-вече създаването на джазова среда в града – тоест ядро от музиканти, които не само живеят в Стара Загора, но  свирят и творят предимно тук.

 

Ето какво споделя по този повод авторът  на проекта Димитър Живков:

„За разлика от Пловдив и София, Стара Загора няма собствена джазова среда. В столицата и в града под тепетата има много млади хора - предимно студенти от музикалните академии, които се занимават с джаз. Освен това в двата града има действащи, професионални, джазови музиканти. В Стара Загора тези звена липсват. Въпреки това  от няколко години в града се забелязва голям интерес към джазовата музика – пример за това са стартиралите през 2009 г. ежемесечни концерти Live Zara Jazz, появилите се през 2010 първи джазови клубни вечери в Стара Загора  - Il Mondo Jazz Nights, както и фестивалът  „Джаз Форум”, чийто дебют бе миналата година. Изводът, който направих за себе си е, че в града има хора (най-вече млади), които искат да се занимават с джаз,  но липсват  професионални преподаватели, които да ги обучат и среда, където да се развиват. Ето защо направих проекта „Джаз училище” 

На 8 –ми февруари /петък/,  в Регионалната библиотека  на Стара Загора „Захарий Княжески”,  ще се проведе заключителният концерт на учениците от проекта „Джаз училище”. Младите джазмени ще покажат какво са научили в продължение на 3 месеца, като представят теми на Сони Ролинс, Телониъс Монк, Хърби Хенконк и др. Концертът е с начален час 19:00 часа. 

Проектът „Джаз училище” е финансиран от Обществен дарителски фонд – Стара Загора и Фондация „Работилница за граждански инициативи” по фонд „Социални иновации” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Сподели!