Българският букмейкър «Еврофутбол» и Фондация «Работилница за граждански инициативи» (ФРГИ) представиха на официална премиера в навечерието на Деня на народните будители документалния филм «Защо ще е прекрасен този петък?». Премиерата се състоя на 31.10.2008 г. в Дома на киното в столицата. Провокативното заглавие и темата на филма – българските традиции, предизвикаха стотици софиянци и гости на града. Пълната кино зала аплодира бурно ключовите моменти от 27-минутната продукция. Близо 400-те зрители напуснаха прожекцията с явно желание да гледат още.


«Защо ще е прекрасен този петък?» беше представен преди прожекцията от неговия изпълнителен продуцент Илияна Николова от Фондация «Работилница за граждански инициативи». За повода за създаването на филма – кампанията «Живо наследство», от името на продуцента «Еврофутбол» разказа Елица Иванова. Тя изрази надеждата си всеки един от присъстващите да вземе част от българското културно наследството и да го запази за себе си и за поколенията, каквато е и една от целите на кампанията. На сцената се представи и екипът, работил върху създаването на филма – режисьорите Иван Николов и Боряна Пандова, сценаристът Цветелина Господинова и звукорежисьора Веселин Зографов.


Гостите бяха посрещнати от част от участниците в продукцията със собствено произведени хлебни изделия по традиционни рецепти от силистренско, с кафе, варено на място в медни джезвета от занаятчии от Симитли, с музиката на перкусионна група ИАРА от Дупница и духов оркестър от Оряхово. Така зрителите се потопиха в атмосферата на българските традиции още преди началото на филма.
Продукцията, създадена като част от кампанията „Живо наследство” на „Еврофутбол” в партньорство с ФРГИ, разглежда българското културно нематериално наследство по един нетрадиционен, нов и определено провокативен начин. Той въвежда в нашите традиции и обичаи с неподправена любознателност и с доза хумор. Филмът представя част от 15-те инициативи на местни самодейци от различни региони в страната, които българската букмейкърска къща финансира в рамките на кампанията. Той популяризира уникални хорá и песни, рецепти за хляб, техники за правене на тъкани пана и плъст, за изработване на медни съдове, на накити и аксесоари от мъниста и много други. Повече от два месеца екипът му пътува из страната, за да заснеме вълнуващите кадри на предаването на традициите от възрастни на млади, за да останат те живи за поколенията. Приготовленията по традиционната сватба в Калояново, малко известните, но чудновати скални манастири край Провадия, неповторимите танцови стъпки от Брегово са само част от наследството, което ни връща в миналото при нашите корени, където преоткриваме себе си и което ни помага да не забравяме нашия род и дух.



Часове преди премиерата на филма се проведе дискусия на тема “Общностно развитие и културно наследство – практики и предизвикателства”. Участниците обсъждаха ролята на културата за формиране на общности и промяната на нагласи днес, темата за бизнеса и неговия интерес от инвестиции в българската култура; за глобализацията, общоевропейските ценности и съхраняването на техния фон на специфично българските практики и традиции; гледната точка на медиите за връзката култура – общности. В дискусията се включиха Веселка Тончева – научен сътрудник, доктор в Института за фолклор при БАН, археологът Весела Герчева, представители на издателства, бизнеса, организаторите на кампанията „Живо наследство” „Еврофутбол” и ФРГИ, представители на проектите от кампанията.

Снимки от събитието можете да разгледате в галерията

Сподели!