Представители на 24-те организации, подкрепени по програма „Дъга“ 2015-2017 преминаха обучение на тема „Политики за детско и младежко развитие“. В рамките на два дни, на 22 и 23 януари, в град София участниците се запознаха с принципите на работа при реализирането на проекти за детско и младежко развитие и с основните концепции за правата на детето. Важни за организациите бяха и получените практически насоки за елемeнтите, планирането и разписването на документ за политика за закрила на детето. Всички организации имат ангажимент да приемат такъв документ до края на изпълението на проектите по програма „Дъга“ 2015-2017.

Повече снимки от обучението тук

Защо е важно организациите да имат политика за закрила на детето?

Политиката за закрила на детето е част от организационната идентичност на една организация. Тя е инструмент, с който се развива знанието и разбирането за работа с деца сред служителите на организацията. В документа се прилага националното, европейско и международно законодателство.

Създаването на политика за закрила на детето изисква на първо място всяка организация да отговори на въпроса  „Къде е мястото на детото в нашата работа?“. През този фокус организацията трябва да анализира своите мисия, визия и цели, като ги поставя върху ценностите, прилагани ежедневно в работата им. Това бе основното послание към участниците в обучението.

„Политики за детско и младежко развитие“ е първото обучение по програма „Дъга“, като Фондация „Работилница за граждански инициативи“ ще осигури подкрепа на участниците при разработване на документа.

Програма „Дъга“ е една от първите в България, финансираща ранно детско развитие. През август 2015 г. по програмата бяха подкрепени 24 организации от цялата страна. „Дъга“ 2015-2017 е насочена към социалното включване на деца и младежи от уязвими групи, базирано на системен подход за развитие и съдейства за намаляване на рисковете от зависимости, трафик и насилие и стимулира активното ангажиране на децата и младежите да бъдат добри граждани. Така с програма „Дъга“ 2015 -2017 г., Фондация „Работилница за граждански инициативи“ цели да създаде критична маса организации и съмишленици, които са обединени от нуждата за инвестиране в детското развитие, първичната превенция и неформалното образование.

 

 

Сподели!