До края на месец май изложба с 32 комикса, носители на Първата Европейска награда за най-добри непубликувани комикси от автори с мигрантски произход, посветени на темите за стереотипите, борбата срещу расизма и истории за миграцията, очакват посетители в Център за култура и дебат „Червената къща“.

Изложбата „Комикси за равнопоставеност“ се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ по проект ComiX4= Комиски за Равнопоставеност. Идеята на проекта е да насърчи междукултурния диалог за борба срещу расизма в Европа и да постави на дневен ред културното движение срещу ксенофобията сред младежите, с участието на мигрантите. Страните взели участие в проекта са Италия, Естония, Румъния, Латвия и България. Проектът се реализира с финансовата подкрепна на Програма „Права и гражданство“ на Европейския съюз.

Всички посетители на изложбата могат да видят и три от най-добрите комикси на участниците от провелия се през април първи уъркшоп по темата. Сред тях е комиксът „AlphAbet town“, с който неговата авторка – двайсет годишната студентка по визуални комуникаци в НХА, Михаела Караджова спечели наградата на ФРГИ за комикс, най-точно представящ темите за стереотипите, расизма и дискриминацията. „В комикса си засегнах темата за дискриминацията и се радвам, че ФРГИ оцениха точно този проблем на нашето общество. Вярвам, че трябва да има повече проекти като ComiX4=, за да се промени мисленето и действията на съвременните хора. Благодаря за възможността да се включа  в уъркшопа, беше наистина интересен и полезен. Научих много за целия процес на създаване на комикс, от идея до композиране, как с малко да кажеш много, как да предадеш послание, което да достигне до повече хора и да го усетят по начина, по който си го усетил ти.“, сподели Михаела. Тя получи своята награда от ФРГИ на церемония на 11 май, а всички останали участници си тръгнаха със специални сертификати за участие.

На 11 май се проведе и вторият уъркшоп в рамките на изложбата. В него взеха участие над 20 младежи. Всички  дискутираха на тема: „Стереотипи, расизъм и миграция“, споделяха личен опит и участваха в различни интерактивни игри. 

Изложбата е достъпна до 31 май в зала „Пеша Николова“ на Център за култура и дебат „Червената къща“. Вход свободен.

 Повече снимки тук.

 

Сподели!