На 12 юли в София се състоя осмата годишна среща на фондация „Работилница за граждански инициативи”. Тази година основният фокус бяха правата на човека толерантността и застъпническите кампании. В първата сесия Мария Брестничка от Национална мрежа за децата ни разказа за структурата, действията и дейността на мрежата, която обединява организации от цялата страна, работещи в сферата на децата и семейството. Запозна ни също така и с успешните кампании, проведени от НМД от съществуването й насам и с плановете за бъдещо развитие. Нейната презентация можете да намерите тук.

 

Венелин Стойчев от  „Институт за модерна политика” говори за проблемите в НПО сектора на ниво законодателство и прозрачност. Той категоризира законите като три типа – черни, сиви и бели. Черните закони са абсолютно непрозрачни и видно създадени, за да служат на нечии интереси. Сивите на пръв поглед изглеждат добре, но в структурата им има пробойни и вратички, които позволяват закона да бъде заобиколен. Белите закони са ясни, прозрачни, не могат да бъдат извъртани, така че да да облагодетелстват заинтересовани страни, но, и тук Венелин Стойчев направи пауза, просто не се спазват.

 

Марко Марков неформаното младежко движение „ЛГБТ в действие” ни обясни каква е целта на ежегодния София Прайд: за да стане видимото невидимо, за да се вдъхне смелост на ЛГТБ хорат, които се страхуват и срамуват и като форма на социален протест. Можете да се запознаете с неговата  Power Point презентация тук, и с подробното му представяне тук.

 

 

По време на работния обяд, през който финансираните по програми „Живо наследство” и „Дъга” се запознаха и представиха проектите си. Втората сесия, посветена на застъпническите кампании, бе открита от  Теодора Стоименова от фондация „За нашите деца”. Тя ни разказа за кампанията за насърчаване на приемната грижа „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство”, за маркетинг и рекламните методи, използвани за да се привлече вниманието на общността към това решение на институционализирането на деца в домове, да информира и набере потенциални приемни родители. 

 

Константин Иванов от WWF говори за кампаниите на организацията на българска почва през годините. Той се спря по-подробно на ежегодните кампании, които WWF организира като Националния ден на природните паркове, Часът на земята, Гората не е дървесина (2009-2011) и други. Разгледа подробно и дарителската кампания за осиновяване на диви животни, чрез която българският клон на  WWF цели да набере средства за защитата на застрашени от изчезване видове и на техните хабитати. Неговото представяне можете да разгледате тук.

 

След всяко представяне лекторите отговаряха подробно на въпросите на публиката. Дадени бяха много идеи за нови кампании, промени в политиките, потенциални съвместни проекти.

 

 

Бяха наградени и участниците в конкурса за есе и снимка на тема „Моят опит с ФРГИ”. Първо място в конкурса за есе спечели Стоянка Вълчева от читалище „Просвета 1908”, с. Голема Раковица,  която бе наградена с цифров апарат (тук можете да се запознаете с нейната творба). На второ място се класира 18-годишния Георги Вулджев, от велоклуб „Крива спица”, Пловдив който получава флаш памет (неговото есе можете да прочетете тук). С първо място в конкурса за фотография беше отличена снимката на Борислав Пенков от Регионалната асоциация на училищните педагози и психолози, Бургас. Второ място зае снимката на Елизабет Лазарова, доброволец при почистването на язовир Огняново, проект "Предай нататък" НЧ "Просвета, с Голема Раковица. Трето място получи фотографията на Ивайло Иванов от фондация "Фокус - ЕЦЗР", Пазарджик.

 

За нас беше удоволствие да ви видим, надяваме се, че сте добили нови знания и опит и сте установили полезни познанства. Снимки от събитието можете да намерите в нашата галерия.

 

До нови срещи!

Сподели!