Искате ли да разберете как мина детският празник в Добрич вчера?

 

Много смях огласи двора на етнографския комплекс „Старият Добрич”, където се проведе празникът. Той бе организиран от сдружение за развитие на деца „Слънчице” по проект „Наследниците”, финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

 

Във вътрешния двор на комплекса малки и големи се забавляваха с игрите и броилките на своите баби и дядовци. Малчуганите от детска градина „Слънчице” и по-големите им каки и батковци от клуб „Златна ябълка” при СОУ „Св. Кл. Охридски” се броиха с „Онче , бонче” и „Ала, баланица”, играха на „Отвори, Кальо, порти”, „Гори, гори кърпичка”, „Пръстенче” и „Прескочи кобила”.Децата от ЦДГ „Слънчице” показаха и обичая Еньовден.

 

В съседство на импровизираната сцена можеше да се види как самодейки от читалище „Светлина” от село Ведрина изработват кукли от царевична шума, а деца багрят с четка и пръсти глинени съдове, други пък майсториха пана от семена или кукли от плодове и зеленчуци.

 

Гости на детската градина от различни държави – Испания, Италия, Полша, Румъния, Уелс, Турция, Швеция, не само се забавляваха с представянето на нашенските игри, но и показаха старите игри на своите народи. Малки и големи се включиха в забавлението, за да покажат, че играта е универсално средство за комуникация, а езиковата разлика най-лесно се преодолява от смеха и доброто настроение.

 

По пътя на българските фолклорни умело водеха българи и чужденци етнографи от Регионален исторически музей-Добрич.

Сподели!