За прозрачност и избягване на конфликт на интереси се обединяват неправителствените организации.
Публична дискусия събира граждански организации от страната да обсъдят и се обединят около стандарти за добро управление на неправителствените организации. Събитието се организира от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) с финансовата подкрепа на Балканския Тръст за демокрация и ще се състои на 31 март 2010 година в София.

С това събитие стартира и публична кампания за подбряване имиджа на организациите от гражданския сектор, които са сърцето на гражданското общество. ТВ клиповете на кампанията можете да видите а адрес: http://vbox7.com/user:wcif. Уебсайтът на инициативата ще бъде достъпен на оттук: http://www.ngostandarti.net

Според Фондация „Работилница за граждански инициативи” важна стъпка в промяната на образа на гражданските организации е приемането и съответно работата за утвърждаване на принципи за добро управление на тези организации. За нас има смисъл нестопанските организации в страната да се обединят около общи ценности и стандарти за добро управление като: прозрачност, политика за предотвратяване на конфликт на интереси, добро управление на човешките ресурси, пряка връзка с обществените групи и др.

В България има над 30 000 регистрирани граждански организации, от които около 5000 са активни. Инвестициите, които те правят в обществото като предоставят подкрепа при решаването на важни проблеми на обществото в различни сфери на живота на България са значителни.

За съжаление публичният образ на гражданските организации от началото на прехода до момента продължава да бъде недобър. Макар и правно сферата на работа на сдруженията и фондациите да е сравнително добре регулирана, за повече от 20 години от началото на прехода опитите за доброволна саморегулация на сектора остават без резултат. Успехът на един такъв акт би дал важен принос за промяна на нагласите на обществото към гражданските организации и тяхното по-добро възприемане от страна на различни институции, компании, медии и гражданите на България.

До този момент са проведени консултации с редица организации, с чиято ценна помощ и подкрепа са изработени 7 минимални стандарта за добро управление, разпределени в 3 области (прозрачност, добро управление на НПО / човешки ресурси и политика за избягване на конфликт на интереси), които са лесно измерими. Развитието на гражданското общество в Европа продължава с векове – време е нашето да навакса пропуснатото и да даде знак за зрелостта си. Надяваме се процесът на саморегулиране на гражданския сектор в България да започне именно с успешното приемане на тези стандарти за добро управление на гражданска организация!

Ако сте гражданска организация и искате да подкрепите инициативата, моля свържете се с:

Добринка Вълкова,
Мениджър комуникации и информация 
Ел. поща: dvalkova@wcif-bg.org
Телефон: 0884870325

Сподели!