През 2010 г. в наградите "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет всеки можеше да номинира човек или организация, на базата на определени критерии. Допуснатите номинации бяха 26. Търсените постъпки трябваше да са с потенциал да отключат промяна, да бъдат прецедент в правозащитната сфера, или просто да са оригинални и творчески. Гласовете на сайта, за наградата на публиката, бяха над 5500.

 

Началoто на кампанията по събиране на номинации за "Човек на годината" започна на 20 септември 2011 г.

 

Онлайн гласуването (на сайта www.humanoftheyear.org) ще бъде отворено в първите дни на ноември.

 

Самите награди ще бъдат връчeни на 9 декември, в навечерието на Международнияден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

 

Наградите "Човек на годината" на БХК нямат финансово изражение. Целта им e да отличaт и поощрят, но и да катализират процесите на мислене, говорене и борене за човешки права в България. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

------------

Председателката на Висшия адвокатски съвет адв. Даниела Доковска бе отличена с голямата награда “Човек на годината”  2010 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет за принос към правата на човека.

 

На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човeка. Международният ден на правата на човека се чества от 1950 г.

 

Журито на тазгодишните награди ще е в състав: Маргарита Илиева, заместник-председател на БХК, директор на правната програма на комитета и председател на журито; Даниела Доковска, председател на Висшия адвокатски съвет; Теодора Захариева, председател на Центърa за защита правата в здравеопазването; Иван Бедров, журналист; Росен Босев, журналист; Мими Фурнаджиева, съдия от ВКС;  Десислава Петрова, администратор кампании в БХК; Яна Бюрер Тaвание, директор кампании на БХК.

 

Българският хелзинкски комитет е независима, неправителствена организация за защита правата на човека. Основан през 1992 г., БХК осъществява мониторинг на правозащитната ситуация в България в няколко приоритетни области: права на личността, на жените и хората с увреждания, на етническите и религиозните малцинства, права на детето, защита от изтезания и малтретиране, права на бежанците и мигрантите, свобода на словото и достъпа до информация, положението на хората в затворени институции, проблеми на системата за наказателно правосъдие.

 

 

За повече информация за наградите, посетете www.humanoftheyear.org

 

За повече информация за организацията, посетете www.bghelsinki.org

Сподели!