Лесно управление на обектите в слайдовете, съчетаване на аудио-визуално съдържание и структурирано изложение на сложни идеи са възможностите на Power point, които правят програмата предпочитана за използване от неправителствени организации и читалища у нас. Едновременно с това, именно темите за добавяне на звук и видео, анимиране на цял слайд и работа с графични обекти са посочени като най-малко познати за тях.

Това стана ясно след проведената от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ анкета на тема Power point за НПО. Анкетата се реализира в периода 9 – 16 февруари, а в нея се включиха представители на 74 организации от цялата страна. Допитването имаше за цел да изследва до каква степен неправителствени организации и читалища познават програмата, колко често и защо я използват и какво биха искали да научат за нея. Темите, посочени като най-малко познати, ще бъдат подробно разгледани по време на осмия Ден на НПО, който тази година ще бъде посветен на Power point и ще се проведе на 14 март в София.

Според резултатите от анкетата, 52 от попълнилите отбелязват, че поне веднъж месечно използват програмата. Според проучването организациите използват най-често презентациите при представяне на проек и/или идея (60,3%), по-малко по време на тренинги и обучения (24,7%) и най-малко за конференции официални церемонии (9,6 %) и други инициативи (5,4 %). 

Общо 66 от всички 74 участвали в анкетата, признават, че имат нужда да увеличат познанията си за създаване на презентация чрез Power point, включвайки се в обучение по темата.

Въпреки, че посочват възможностите за визуализация и структуриране на информация чрез Power point, на въпроса: Коя от темите за работа с Power point, Ви е най-малко позната?, 34 % отговарят, че това е добавяне на звук и видео, 23,6 % са посочили - анимиране на цял слайд, а 18,1 % най-малко позават темата за работа с графични обекти.

Разяснение с практическа насоченост по тези въпроси, всички попълнили анкетата ще могат да получат на 14 март по време на традиционния Ден на НПО. Ежегодното събитие се провежда под мотото „Технологии за добри каузи“ и има за цел да представи възможностите, които технологиите предоставят за повишаване ефективността на работа в сектора.

Деня на НПО – Технологии за добри каузи се организира за осма поредна година от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с подкрепата на Microsoft България. През изминалите години близо 800 представители на различни граждански организации от цялата страна са получили знания, изградили нови умения и са обсъдили възможностите, които технологиите предоставят за  повишаване на ефективността на работа на сектора. Дискутирани са различни теми от света на информационните технологии, в помощ на НПО сектора интернет базиране на данни т. нар. „облачни технологии“, социални мрежи, успешни онлайн кампании, интернет маркетинг за НПО, онлайн дарения и много други.

Актуална информация за събитието, може да следите тук

 

 

Сподели!