Денят на Валя Крушкина бе отбелязан с различни доброволчески инициативи в пет града из цялата страна

„Искам да благодаря на хората от нюзрума на Канал 1, защото те бяха инициаторите на инициативата, те бяха онези, които казаха: ние можем и трябва да направим нещо, а винаги има съмишленици и те се намират лесно, когато идеята е добра", казва Илияна Николова - Фондация „Работилница за граждански инициативи“, в която е и Фонд „Валя Крушкина". „Благодаря и на всички Младежки банки и Обществени фондации по места, които се отзоваха и организираха доброволческите акции, както и на боите COLOR HOME, които безвъзмездно предоставиха материали.“

 Какво се случи в рамките на акцията през изминалата събота и неделя? В София младежите и  журналисти от „По света и у нас“ отидоха в Дома за възрастни в София, където боядисаха оградата на дома.

Каузата подкрепиха и младежи от Русе, които посетиха най-големия приют в страната (Добрият самарянин на Каритас – Русе) и поиграха шах, федърбал и скрабъл с хората, живеещи там.  Младежи от Сливен пък помогнаха с боядисване и подготвиха изненада на живеещите в Дома за възрастни хора в своя град. Акцията бе организирана от Младежката банка към Обществения дарителски фонд. 

„Аз се радвам, че тази акция е част от мероприятията, които се провеждат в пет града в цяла България“, каза Стоян Марков - изпълнителен директор на Обществен дарителски фонд - Сливен.

Във Варна момичетата и момчетата от Младежката банка посетиха Дома за възрастни хора „Гергана“ и зарадваха обитателите му с театрален спектакъл, разговори и игри на табла. 

Пловдив доброволците засадиха на дръвчета и цветя в градината на  Дома за стари хора „Свети Василий Велики“, запознаха се с обитателите му, поговориха и четоха с тях.

 Освен десетките приятели на Валя, които подкрепиха идеята в столицата, Варна, Пловдив, Сливен и Русе, инициативата срещна приятел и в лицето на социалния министър Хасан Адемов, който не успя да присъства, но обеща да работи в посока подобряване качеството на живота на възрастните хората у нас. 

 На снимката: боядисване на оградата на дома за стари хора в София

 

 

Сподели!