Представители на над 400 неправителствени организации се регистрираха за участие в официалното представяне на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Програмата е на обща стойност 11 790 000 евро, осигурени от страните донори Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Средствата ще бъдат използвани за подкрепа на неправителствени организации с цел подпомагане на благоприятстваща работата им среда, укрепване на техния капацитет и увеличаване на приноса им за постигане на социална справедливост, демокрация и устойчиво развитие.

Операторът на програмата - Институт "Отворено общество" – София в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" – планира организирането на три отворени конкурса за набиране на проектни предложения в четири тематични области:

  • Демокрация, права на човека и добро управление;
  • Социално включване и овластяване на уязвими групи;
  • Устойчиво развитие и опазване на околната среда;
  • Изграждане на капацитет за НПО
  • В рамките на първия конкурс за набиране на проектни предложения, който ще стартира през януари 2013 г., се планира да бъдат подкрепени предложения на обща стойност до 3 735 000 евро, което представлява 37% от предвидения бюджет за предоставяне на безвъзмездна помощ по програмата. Вторият конкурс по програмата се очаква да бъде отворен през януари 2014 година, а третият - на границата между 2014 и 2015 година. "До участие в конкурсите ще бъдат допускани неправителствени организации, които са независими от правителството, органите на публичната администрация, от политически парии и търговски организации и които работят в публичната сфера и в обществена полза", каза програмният мениджър Елица Маркова.

    В началото на 2013 г. операторът на програмата ще организира серия от специални информационни дни – по един във всеки от шестте региона за планиране в страната - в рамките на които подробно ще бъдат представени насоките за кандидатстване.

    В официалното откриване на Програмата за подкрепа на НПО в България взеха участие и представители на 12 организации от Норвегия. С изказвания към участниците се обърнаха Томислав Дончев, Министър по управление на средствата от ЕС, Дагфрид Йортхул, Временно управляващ Посолството на Кралство Норвегия в София, Габриела Войку, Старши експерт, Офис на Финансовия механизъм, Брюксел, Лилиан Сулхайм, Проектен мениджър, Норвежки хелзинкски комитет, както и представители на оператора на програмата.

    Финансовият механизъм на ЕИП има за цел да допринесе за намаляване на икономическите и социалните различия в рамките на Европейското икономическо пространство, както и да задълбочи двустранните отношения между страните донори – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, и страните, получаващи подкрепа, сред които е България. 

    Сподели!