Над 400 неправителствени организации се регистрираха за участие в официалното откриване на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Предвиждат се и допълнителни информационни дни в шесттерегиона на планиране в страната.

По време на събитието, което ще се състои на 22 ноември, четвъртък, в столичния Шератон Хотел Балкан, ще бъдат представени целите и приоритетите на Програмата, както и основните механизми за кандидатстване.

Поради ограничения капацитет на залата и големия интерес към събитието, операторът на Програмата – Институт "Отворено общество" – София (ИОО) в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) - се обръща към регистриралите се организации с молба да участват в откриването само с по един свой представител. ИОО подчертава, че допустими кандидати по Програмата могат да бъдат само неправителствени организации.

Операторът на Програмата информира, че в началото на 2013 г. ще организира серия от специални информационни дни – по един във всеки от шестте региона за планиране в страната, в рамките на които подробно ще бъдат представени насоките за кандидатстване. "Информационните дни ще стартират веднага след обявяването на първия отворен конкурс през януари следващата година", каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" – София. Той уточни, че насоките за кандидатстване са в процес на подготовка и че след като бъдат окончателно уточнени, заедно с информация за първия открит конкурс, ще бъдат публикувани на интернет страницата на оператора, както и на специалната интернет страница на Програмата. Очаква се тя да заработи до края на годината.

В рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България ще бъдат организирани общо три отворени конкурса за набиране на проектни предложения в следните четири тематични области: Демокрация, човешки права и добро управление; Социално включване и овластяване на уязвими групи; Устойчиво развитие и опазване на околната среда; Изграждане на капацитет на НПО. Първият конкурс се планира да бъде отворен през януари 2013 година, като кандидатите ще имат най-малко два месеца за подготовка и подаване на проектни предложения.

Предварителен дневен ред за официалното откриване на Програмата за подкрепа на НПО в България на 22 ноември можете да намерите тук.

Финансовият механизъм на ЕИП има за цел да допринесе за намаляване на икономическите и социалните различия в рамките на Европейското икономическо пространство, както и да задълбочи двустранните отношения между страните донори – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и страните, получаващи подкрепа, сред които е България. 

Сподели!