image/jpeg

Над 1000 участници и зрители посрещнаха подобаващо настъпващото лято с много песни и танци в Южния парк в София. За втора поредна година Българският букмейкър „Еврофутбол” и партньорите от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) организираха фолклорния фестивал „Живо наследство”, който се проведе на 21.06.2008 г. На него своите майсторски умения в песните, танците и занаятите демонстрираха над 420 участника от 18 населени места от страната. Те показаха наученото и съхранено културно наследство на своето село или град, което оживя благодарение на благотворителната кампания на „Еврофутбол”- „Живо наследство”. Тя подпомага и финансира 15 проекта от България, чиято основна цел е да запази нематериалното богатство на България за идните поколения.

В Европейския ден на музиката пожелания за много вдъхновение и добро настроение изказаха организаторите в лицето на Елица Иванова- „Еврофутбол” и Илияна Николова- ФРГИ. Своята подкрепа към чудесната инициатива засвидетелства и Йорданка Фандъкова- заместник кмет на град София. Интересът към традиционния фолклор бе причината, поради която популярният народен певец Илия Луков също бе на импровизирания селски събор на голямата поляна в Южния парк.


Първи на сцената излязоха изпълнителите от град Оряхово. Те представиха постановката „Дунавска импресия” в две части по музиката на композитор Дико Илиев и под акомпанимента на духов оркестър. Влашките хора от района на град Брегово предизвикаха интерес сред софийската публика заради неспецифичните носии и ритми. Не по-малко вълнуващи бяха каракачаните от Сливен, които демонстрираха типични танци и носии на този народ. Характерната българска тежка сватба бе изиграна от читалище „Искра” от пловдивското село Калояново. Фолклорна танцувална работилница „Етнос”, пък представи цигански танци, които вдигнаха още повече градуса на настроението в Южния парк. Шуменци ни показаха старите градски песни, които са изпълнявани в града още през далечната 1854 година. Много свежи ритми и нестандартно съчетаване на инструменти с ритми изпълниха дупничаните от ИАРА, които с тъпани и тарамбуки раздвижиха кръвта на зрителите и дадоха начало на импровизираните хорá по поляната. Накрая на сцената се появиха танцова формация „Партньори” от град Кюстендил, която поведе публиката към едно кръшно селско хоро в епилога на второто издание на фестивала.


Зрителите в Южния парк имаха възможност да се запознаят и с традиционното обработване на вълна – плъст, от град Смолян, с направата на накити от мъниста от Дългач, да опитат хубавите обредни хлябове от село Гарван или да се насладят на чаша ароматно турско кафе, направено специално за тях от ромската група калдераши от Симитли. Всеки можеше да си вземе кукерски амулет за здраве, благоденствие и любов от Кюстендил, да научи какви са били характерните детски игри от град София или детски играчки от Хасково, да избродира българска шевица от Ловешкия край или да надникне в характерния бит на селската къща в Стара Кресна. За любителите на екстремните изживявания гражданска група от Провадия им показа 15-те скални манастира в областта, които са малко изследвани и познати за повечето от присъстващите.

Сподели!