На 25.09.2008 г. в с. Калояново, Пловдивско, ще бъде представен за първи път сборник с народно творчество, издаден като част от проект, финансиран от «Еврофутбол» в рамките на кампанията «Живо наследство». Мястото на събитието е Залата на общината в Калояново, а началният час – 19:00. Официални гости ще бъдат представители на местната администрация, ще присъстват и членове на Общинско сдружение «Култура», на Женския клуб, участниците в реализацията на проекта и др. Поканени са и всички жители на общината.


Новоиздаденият сборник съдържа пълно описание на всички сватбени ритуали в Калояново през втората половина на ХІХ и първата половина на ХХ век; сценарий за възстановка на сватбени ритуали; автентични местни сватбарски песни, хора и игри; детски игри от миналото; местни битови приказки и анекдоти, скороговорки, предания и легенди, пословици и гатанки; речник на диалектни думи; приложение със снимков материал. Той е в тираж 450 копия и ще бъде разпространяван не само в Калояново, а и в цялата страна чрез Читалищната мрежа за развитие.


Основно място в събитието по неговото представяне ще заеме и документалният филм, продуциран от „Еврофутбол”, като част от кампанията за съхраняване и възстановяване на фолклорното и културно наследство. Този филм бе създаден специално, за да покаже уникални за района на с. Калояново обичаи и позабравени традиции. Той ще бъде представен за първи път пред местното население. Негов автор и режисьор е Иван Иванов, а изпълнителен продуцент е партньорът на „Еврофутбол” в кампанията „Живо наследство” и неин автор – Фондация „Работилница за граждански инициативи”.


Филмът, със заглавие «Традиционната сватба», показва как се прави «пряпореца», разказва за обичая «бръснене на младоженеца», уникалните калояновско, касапско, старческо и др. хора, които се изпълняват по време на сватбата и други автентични обичаи около нейното провеждане.


Възстановяването на стария сватбен обичай в Калояново бе сред основните цели на проекта, който читалище «Искра» реализира в рамките на кампанията на «Еврофутбол» и ФРГИ «Живо наследство». Възродената традиция беше представена на 22 юли в салона на местното читалище. Тогава бе подредена и изложба, в сградата на общината, на предмети и снимки от бита на местните хора през втората половина на ХІХ и първата половина на ХХ век.

Сподели!