В навечерието на празника на град Бургас, се проведе третия, най-успешен до момента, Дарителски кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд - област Бургас”. След представяне на проекти, избрани предварително на конкурсен принцип, се проведе дарителска сесия, на която бяха събрани  общо 23 100 лева.

Целта на събитието бе да набере финансови средства от индивидуални дарители в подкрепа на социални и значими граждански инициативи, които ще се реализират на територията на област Бургас. По време Дарителския кръг бяха представени общо пет проекта, които впечатлиха дарителите в залата и получиха заслужен и стабилен финансов старт за своята бъдеща реализация.

Организациите, спечелили  подкрепата на присъстващите дарители са:

  • Aflatot образование за деца 3-6 г., представен от  Асоциация „Интегра”, събра сумата от 6'500 лева. Програма АФЛАТОТ съдържа социални и финансови компоненти. Децата учат за себе си, своите права, основни финансови понятия. Децата придобиват умения да пестят пари и предмети, които имат стойност за тях и се учат как спестяванията да се харчат отговорно. Едновременно с това, децата получават информация за предприемачеството. Обучението е практически ориентирано и интерактивно, като поставя децата в центъра на процеса.
  • „Палитра на детското изкуство” , бе изцяло финансиран със сумата от 2'500 лева от фирма „Керамика Бургас” АД. ОДК успешно може да започне своята работа по проекта, който цели да стимулира различните таланти на децата в областта на изкуството и да предостави възможност за сценична изява и творчески срещи. Необходимо е талантите от малка възраст да участват в повече изяви, за да повишат своето ниво и да развият своята самоувереност с цел бъдещо участие и в международни прояви.
  • „Трябва да знам! Първата долекарска помощ”, представен от Български Червен Кръст, бе подкрепен със сумата от 4'450 лева. Целта на проекта е да се създадат устойчиви знания и навици за оказване на първа помощ в случай на нужда на младежи от училищата в град Бургас.
  • Ти си това, с което се храниш” , представен от Лайънс клуб “Виа Понтика“ – Бургас. Проектът събра сумата от  5'600 лева и представлява цялостна кампания за информиране на по-голямата част от обществото ( в частност родителите и децата) за културата на хранене и полезните продукти, които да се включват ежедневно в менюто. Освен препоръките за здравословно хранене, ще се представят и вредните храни, които е препоръчително да бъдат избягвани.


На дарителския кръг бе представена и най-новата инициатива на „Обществен дарителски фонд – област Бургас”. Целта на проекта е да продължи започнатата кампания „С любов за Бургас” със стартиране на инициатива за изграждане на „Скулптура на дарителите”. Художественото изделие ще е в израз на благодарност към дарители, ежегодно допринасящи финансово или чрез личен труд за развитието на Община Бургас. По този начин филантропското дело ще бъде пример за бъдещото поколение и ще бъде увековечено, като техните имена ще бъдат гравирани около самата скулптура, която ще бъде изградена с дарения от бургазлии. Това ще е и символ на продължаване на дарителството за в бъдеще.

Сред дарителите бяха много общественици и бизнесмени. Директният контакт между тях и организациите им даде възможността да се запознаят лично с емоцията на представителите и проектите.

Моделът „Дарителски кръг" е въведен и разпространяван в България от Фондация "Работилница за граждански инициативи". ФРГИ е лицензиран партньор, част от мрежата на The Funding Network, UK, (Финансиращата мрежа във Великобритания),  която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.

 

 

Сподели!