„Нашествието на роботите“ е мотото, под което премина фестивалът по роботика в ПГ „Найден Геров“, град Лом на 23 април 2016 г. Организатори на събитието са двамата преподаватели Даниел Трайчев и Марияна Кадамяр, които са и ментори на отборите по роботика към гимназията. Отборите са създадени по програма „Роботика за България“, реализирана по идея на SAP Labs България и в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

По време на фестивала, програмата представиха Пламен Петров и Боян Митов. Те разказаха и за българското участие в международното състезание FIRST LEGO League. Отборът на професионална гимназия „Найден Геров“ - CiberBuilders демонстрира възможностите на своите робо-комплекти – роботите извършваха разделно събиране на отпадъци, разпознаваха цветове, посоките на света и дистанцията до даден предмет.

Студентът Калоян Гълъбов пък запозна участниците във фестивала с дейността на студентския клуб „Роботика” към Техническия университет в София, а Петя Чоева и Димитър Митев представиха платформата за роботика 3pi и демонстрираха роботчета, които с голяма бързина следваха кривите линии на специално състезателно поле. Ясен Йорданов предизвика интерес със своя проект за създаване и „оживяване" на хуманоиден робот и направи демонстрация на разпознаване на лица от робота. Преподаватели от катедра „Силова електроника” пък представиха проектите на учебното заведение.

„Обучението чрез програмиране на робот обединява в едно забавление, изобретателност, работа в екип, конструиране и проектиране, програмиране, експериментиране и практическо прилагане на знанията по математика и физика. Освен дизайн и програмиране на робота, учениците трябва да представят и защитят и свой изследователски проект, който тази година е на тема рециклиране и разделно събиране на отпадъци. А трябва и убедително да докажат, че са истински и сплотен екип.”, каза единият от менторите на отбора Даниел Трайчев.

Професионална гимназия „Найден Геров“, град Лом е едно от 17-те училища подкрепени по програма „Роботика за България“. Програмата цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и да им даде възможност да работят в екип.

Учениците се обучават с помощта на истински програмируем Lego робот, предоставен на училището безплатно по програмата. Частен дарител предостави средства за закупуването на втори робот, благодарение на което в училището в Лом съществува още един отбор по роботика. В края на всеки месец те представят постигнатото до момента пред онлайн жури, а в края на учебната година ще покажат всичко научено на национален фестивал по роботика, който ще се проведе на 18 юни в София.

Видео от фестивала, можете да видите тук.

На снимката: Цветелин Каменов от CyberBuilders представя накратко робо-комплектите на отбора

Сподели!