Днес от 19:00 часа в Мол Галерия Стара Загора ще се проведе Дарителски кръг „ЗА СТАРА ЗАГОРА“. Целта на събитието е да набере средства от индивидуални дарители в подкрепа на социални и значими инициативи, които ще се реализират в града. Дарителският кръг ще  даде възможност активните представители на неправителствения сектор лично да представят идеите си пред дарителите, които могат да им задават въпроси и така да решат коя кауза да подкрепят. Организатор на събитието е екипът на Общестен дарителски фонд Стара Загора, който освен Дарителски кръг е предвидил и няколко съпътстващи фондонабирателни инициативи.

Тази седмица, Дарителски кръг ще се проведе и в Габрово, организиран от „Обществен дарителски фонд - Габрово“. Идеите, които ще бъдат представени пред дарителите са свързани с проекти за: интеграция чрез включване на деца с гръбначни изкривявания в часовете по плуване; подкрепа на спорта в Гимназията по механоелектротехника; ремонт на залите за пеене и танци в Читалище „Априлов – Палаузов”; ново техническо оборудване за Априловска гимназия и проект за закупуване и монтаж на нови лекоатлетически писти. Дарителският кръг „За Габрово“ ще се проведе на 18 декември от 17:30 ч. в Актовата зала на Национална Априловска Гимназия, Габрово.

Дарителският кръг е уникален метод за набиране на средства, при който организациите представят лично своите идеи и каузи пред дарителите. Това дава възможност на дарителите да се запознаят с проблемите, които организациите срещат и да станат техни дарители или доброволци. Моделът „Дарителски кръг“ е въведен в България през 2012 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е вдъхновен от опита на The Funding Network, UK, организацията въвела и разпространила модела в над 15 страни по целия свят.

Тази година събития на Дарителски кръг бяха организирани в Сливен и Бургас. Над 60 дарители се включиха в Дарителския кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2015“, който се проведе на 10 ноември 2015 г.  в сградата на Община Сливен. Инициативата набра 13 650 лв., които ще бъдат удвоени от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, а с общата сума ще бъдат подкрепени пет местни проекта. В Бургас Дарителският кръг набра 23 100 лева, с които ще бъдат подкрепени четири местни инициативи, които ще се реализират на територията на област Бургас.

През ноември 2015 г., Фондация „Работилница за граждански инициативи“ организира уъркшоп на тема „Създаване и развитие на Дарителски кръг“, където участниците научиха как да как да набират средства от индивидуални дарители чрез модела, лично от специалния гост-лектор Южени Харви от The Funding Network (TFN).

 Снимка от Дарителски кръг "За по-доброто бъдеще на Сливен 2015“

Сподели!