Вчера в галерията „Алма Матер” на СУ „Климент Охридски” се състоя откриването на фотографската изложба по проекта „Живо наследство” 2009 на Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Изложбата, включваща 29 фотографии от различните етнографски и културни местни инициативи, подкрепени през изминалата година, бе открита от директора на Културния център на университета доц. д-р Александър Кьосев. Той сподели, че като гимназист е бил твърде убеден, че българският фолклор е измислица на официалната комунистическа власт, но разглеждайки изложбата „Живо наследство” за пореден път се убеждава колко богат, интересен и най-вече автентичен е той. 

 

Авторът на фотографиите Антоан Божинов разказа накратко за срещите си с хората, осъществили местните инициативи, за ентусиазма на децата и възрастните, участвали в тях, за желанието да запазят и предадат нататък традициите си.

 

Официалната част приключи с кратко изказване на г-жа Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ, която посочи, че живото наследство е това, което хората желаят да запазят, без значение дали става въпрос за фолклорна традиция, занаяти или природни и културни забележителности.

 

Очаквайте скоро снимки от събитието.

 

Изложбата ще гостува на галерия „Алма Матер” до 15 април. (Галерията е разположена в Северното крило на СУ „Климент Охридски”, вход от ул. „Шипка”).

Сподели!