От 5 май Регионална библиотека „Петър Стъпов“, Търговище е домакин на пътуващата изложба на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ – „Пазители и традиции“. Гости и жители на града могат да разгледат 20-те фотографии на тема традиции и обичаи в живота на българина до 23 май 2016 г.

Снмките са направени от фотографа Радич Банев по време на фестивала „Живо наследство 2014“, организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в рамките на едоименната програма.

„Пазители и традиции“ дава отговор на въпросите: кои са съвременните пазители на традициите, защо е важно да пазим културното наследство и прави ли ни това по-модерни граждани. Повече за проектите, реализирани по програмата, можете да научите от виртуалния музей „Живо наследство“.

Изложбата ни връща към нашите корени и традиции, потапя в цвят и настроени и припомня какво е съхранило историята и бита на българина.

Търговище е тринадесетото място, където гостува изложбата. До момента тя е видяна от над 30 000 души в София, Кюстендил, Шумен, Добрич, Бургас, Варна, Слистра и селата Бистрица, Пожарево, Победа, Бърдарски геран, Сейдол.

Проектите, реализирани в рамките на програма „Живо наследство" вдъхновиха и филма „Където свършва пътя“ на режисьора Иван Николов.  В края на април филмът беше публикуван в Youtube канала на програмата. 

Сподели!