На 11.08.2011 от 11:00 часа в БТА Фондация „Работилница за граждански инициативи” ще представи резултатите от качествено изследване на добрите практики на местна филантропия у нас, реализирани чрез модела „обществена фондация”.

 

Обществени фондации, подкрепени от ФРГИ, понастоящем работят в 10 български градове, вкл. Благоевград, Варна, Габрово, Лом, Пазарджик, Русе, София, Стара Загора, Чепеларе и Ямбол. Те обединяват местните дарители за финансиране на проекти за повишаване на качеството на живота в общността.

 

Изследването е проведено от социалния антрополог Харалан Александров. От него става ясно, че стратегическото организиране на местното дарителство чрез модела на обществените фондации носи няколко основни ползи за общността:

 

-         Развитие на култура на гражданско участие.

 

-         Изграждане на стратегически партньорства около общи дългосрочни цели.

 

-         Утвърждаване на системен (екологичен) възглед за развитие, известен като социална екология.

 

-         Развитие на социално отговорно лидерство.

 

Всичко това води до подобряване на качеството на връзките и отношенията в общността или накратко до изграждане на социален капитал.

 

Анализът на добрите практики на обществените фондации у нас показва, че дори в условията на криза местното дарителство може да бъде важен фактор за подобряване качеството на живот в общностите.

 

За последните 2 години обществените фондации в България са набрали и разпределили около 1 милион лева частни дарителски средства в подкрепа на малки проекти в различни сфери на местното развитие: образование, здравословен начин на живот, култура и изкуства, интегриране на групи в неравностойно положение, опазване на околната среда. Всеки един от финансираните проекти има високо социално измерение, защото освен вложените средства мобилизира и голям процент доброволен труд. Обществените фондации изграждат култура на дарителство и помагат на общностите да използват ефективно наличните местни ресурси.

Сподели!