В деня, когато отбелязваме Световният ден против тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“, приключва кампанията „НЕ на насилието в училище“, реализирана от пет Младежки банки в пет градовете: Бургас, Габрово, Стара Загора, Шумен и Пазарджик. Целта на кампанията е да намали проявите на насилие в училище като информира за причините и факторите за агресивно поведение сред учениците и провокира младежите да предложат собствени решения на проблема.

В Шумен, повече от 2 400 ученици имаха възможност да ударят „боксовата круша на гнева“ на Младежка банка Шумен. Идеята на младежите е да покажат на своите връсници как чрез спорт може да се изразходи натрупаната негативна енергия. До момента „крушата на гнева“, заедно с информационни материали по темата, е обиколила 4 училища на територията на Шумен. Кампанията приключва с открит урок по самозащитата, воден от треньори по бойни изкуства.

Срещи между ученици от четири бургаски училища с представители на местните институции, имащи отношение по темата за справяне с агресията в училище бяха организирани от екипа на Младежка банка Бургас. Целта на младежите е да запознаят учениците с видовете тормоз, последиците върху психиката от насилието върху тях и чрез различни интерактивни игри да ги провокират да дадат решение за намаляване на агресията в училище.

По идея на екипа на Младежка банка Пазарджик, 20 ученици от среден курс се превърнаха в „посланици на мира“ сред връсниците си.  След преминат обучителен курс и заедно с психолози и доброволци от Младежката банка, „посланиците на мира“ се срещнаха с повече от 600 ученици от 20 училища в Пазарджик. По време на срещите беше дискутирана темата: „Агресията в училище и борбата с нея“. По време на срещите се ражда и идеята да организират конкурс за плакат, като целта е използвайки изкуството да учениците да бъдат провокирани да предложат решения за справяне с агресията в училище. Инициативата ще приключи с изложба на плакатите от конкурса.

Конкурс по темата обявиха и от екипа на Младежка банка Габрово. Конкурсът има три категории: литературно произведение, приложни изкуства, фотографско майсторство и е популяризиран из целия габровски регион. Целта е учениците да бъдат провокирани да говорят открито за проблема и нуждата от промяна. Участие в конкурса са взели повече от 40 ученици от габровския регион. Кампанията ще приключи със събитие, на което ще бъдат отличени победителите от конкурса

Конкурс организират и от Младежка банка Стара Загора. Тяхната идея е да провокират учениците от града да заснемат филм по темата, а след това видеата да бъдат излъени по училищата и да провокират дискусии. Конкурсът  на Младежка банка Стара Загора все още е актуален.

НЕ на насилието в училище“  стартира едновременно в петте български града през октомври 2015 г.  Подкрепените идеи бяха избрани след конкурс. Средствата за реализирането на кампанията бяха осигурени от частен дарител на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Снимка: Младежка банка Шумен

 

Сподели!