На 14 април 2016 г. от 18 часа в зала Май на община Сливен се проведе първия за 2016 година Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2016“ организиран от Обществен дарителски фонд Сливен. 

Фонда в Сливен организира срещи по модела на платформата Дарителски кръг за пети път от 2013 година, насам, като за първи път  набраните суми в подкрепа на преставените проектни предложения достигна рекордните 18 950 лв. Повече от 70 дарители подкрепиха шестте проекта, представени по време на събитието. Проектите са: 

  • „Да стоплим сърцата на възрастните хора“ на НЧ „Отец Пасий-1936”
  • „Подадена ръка“ на Фондация „Добродетел”
  • „Големите разказвачи с детски сърца"-  продължение на проект от Сдружение Семафор
  • Албум на занаятите ,,Най-ръкоделният град,, на Димка Илиева от РИМ Сливен
  • „Анимал терапия" на Сдружение „Клуб по конен спорт Табора”
  • „Детство без насилие“ на Сдружение „Безгрижен живот”


Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” за последните 3 години е подкрепил и финансирал 27 проекта на обща стойност над 100 000 лева. Този модел за набиране на средства в полза на проекти значими за града и обществото се реализира в градовете Сливен, Габрово, Бургас, Стара Загора. Той е с отворени врати за всеки, който желае да се включи като дарител на проект или да се запознае с този модела на даряване - „ Дарителски кръг”. 

На събитието присъства Моника Писанкънева – мениджър Филантропия към Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която взе участие, и кaто водещ на наддаването за проектите от участниците в кръга. Модератор на кръга бе Дора Кушумова – Председател на УС на Обществен дарителски фонд Сливен. Сред участниците и официални гости на събитието бяха Председателя на Съвета на дарителите към ОДФ Сливен – Нели Минчева и заместник кмета по „Икономическо развитие“ на община Сливен Стоян Марков, който е и един от създателите, и първия изпълнителен директор на Фонда.

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас, моделът е пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK. Дарителските кръгове в страната се организират от обществените фондации, чиято основна цел е развитие на местната филантропия.

Сподели!