Снощи (16. 05.2013 г.) по време на първият „Дарителски кръг ЗА СТАРА ЗАГОРА” дарителите събраха 13 200 лева, с които подкрепиха 5 проекта на граждански организации от града.

„Дарителски кръг ЗА СТАРА ЗАГОРА” се организира от Обществен дарителски фонд. Специален гост на събитието беше Южени Харви, Директор глобални програми на „Тhe Funding Network” – организация, основана от създателя на модела- Фредерик Мълдър. Събитието води Моника Писанкънева от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, организацията, лицензирана от TFN и разпространяваща модела „дарителски кръг“ в България.

По време на първия за Стара Загора „Дарителски кръг” 5 граждански организации от Стара Загора представиха своите проекти в рамките на 5 минути. След тази кратка презентация, всеки дарител имаше възможността да зададе уточняващи въпроси и да реши с колко и кой проект да подкрепи.

В залата присъстваха около 70 души, които обединиха своите ресурси, за да подкрепят проектите, които са им допаднали и които считат за важни за местната общност. Благодарение на дарителите, присъствали на събитието или упълномощили други лица да обявят суми от тяхно име, за петте проекта набрахме 13 200 лева.

„Класацията” на проектите, които участваха в Дарителския кръг:

  • 1.  „Старият чинар – семейна зона за отдих” на ГК ЛИПА – 5 600 лв.
  • 2.  „Живей здравословно – учи ефективно” на ЗОНТА клуб – Стара Загора – 3 500 лв.
  • 3.  „С изкуство допълваме книгата на собствения си живот” на ЦСРИ за хора с психични разстройства „Д-р Правда Ковачева” – 1 600 лв.
  • 4.  „Млад археолог” на СНЦ „Приятели на старозагорския музей” – 1 200 лв.
  • 5.   „Мобилно ателие „Заедно” на родителска група към Център „Алтернатива” – 1 200 лв.
  •  

    Сред дарителите в залата имаше представители на медиите, на културни и образователни институции, на държавната и общинска администрация, както и много представители на местния бизнес. Чрез тази инициатива те имаха възможност да се срещнат с активни граждани и техните организации, да се запознаят с техните проекти, които са важни за местната общност. 

    Моделът „Дарителски кръг" е въведен и разпространяван в България от Фондация "Работилница за граждански инициативи". ФРГИ е лицензиран партньор, част от мрежата на The Funding Network, UK, (Финансиращата мрежа във Великобритания),  която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.

    Сподели!