Искате ли децата да бъдат по-толерантни едни с други, да не слушате плашещи вечерни новини за побоища и нещастни случаи в училищата? Прави ли ви впечатление, че 18-годишно момче с хомосексуална ориентация не може да се разхожда свободно в парка, хванало за ръка приятеля си? Няма ли е да е по-нормално малкото ромче, което мие стъклата ви на светофара, да заляга над учебниците в класната стая?

Ако на тези въпроси отговаряте с „ДА” ФРГИ ви кани да се присъедините към нас на 8 май в зала „Сердика” в х-л „Шератон”. От 18:30 там ще стартира уникално по рода си благотворително събитие, което се провежда за пръв път в България. По иновативен начин заедно ще се опитамеда съберем средства за непопулярни у нас каузи и идеи. Всички те са свързани с толерантността сред  хората, с по-добрата среда за живеене и с откриването на нови възможности пред дискриминирани групи от обществото. Благотворителната вечер е и първата среща от поредицата Дарителски кръг „Развитие”, чиято цел е да утвърди филантропията в България като начин за социално развитие – отвъд рамките на хуманитарната помощ и празнотите на държавната политика. Защото ние, хората, подкрепяме. Ние, хората, променяме.

Ето и четирите каузи, за които ще се събират средства на това първо събитие:


Бъди добрият герой

Столична организация на Българския червен кръст

 Проектът „Бъди добрият герой”на Столичната организация на Българския червен кръст, изпълняван от младежи-доброволци на БМЧК-София, има за цел да изгради гражданско мислене у младите хора по проблема с агресията и да ги ангажира в подкрепа за намаляване на насилието в различните му форми, основана на толерантност и солидарност.

Проектът ще започне с изграждането на екип от младежи-доброволци на възраст от 17 до 25 години, които ще бъдат обучени да работят чрез метода "Връстници обучават връстници”. В рамките на проекта се предвижда организиране на училищни информационни кампании от младежите участници в проекта, ще се изготвят скечове, чрез които по интересен начин ще демонстрират наученото пред съучениците и приятелите си. Проектът ще приключи с общ, масов хепънинг на територията на София, за да се каже - "НЕ НА АГРЕСИЯТА”.


Развитие на доброволческа мрежа от млади ромски лидери

Младежка фондация Арете

Младежка фондация Арете работи от 2010 г. насам за изграждането на една ромска общност от ангажирани граждани, които служат за модел на подражание и които постигат успехи в областта на образованието, финансовата стабилност и личния си живот. Чрез провеждане на лагери за лидерски умения, те мотивират ромските младежи в България да развият увереност, да постъпват отговорно, да подобрят своя живот като завършат своето образование и да поемат активни функции в общността си.

През януари 2012 г., 34 младежи от цялата страна, които са преминали през лидерските лагери на Арете учредяват Младежка доброволческа мрежа. Доброволческата мрежа подкрепя всички текущи дейности и информационни кампании на Младежка фондация Арете-България. Настоящият проект предвижда провеждането на 2-дневно обучение за тази увеличаваща се група от ангажирани и желаещи да сътрудничат доброволци. Ние ще им помогнем целенасочено да се изявят като модели за подражание сред връстниците в тяхната общност; като потенциални обучители за предстоящите лагери, също така като дейни и отдадени проводници на положителната промяна. Събраните средства ще бъдат използвани за покриване на разходи за транспорт и нощувки.


София Прайд 2012

Неформален организационен комитет на София Прайд 2012

София Прайд е най-масовото публично събиране в защита на човешки права в България, проведено за първи път през 2008 г. и увеличило броя на участниците над 10 пъти за 4 години – до 1200 участника през 2011 г. Прайдът е протест срещу набиращата опасна сила ксенофобия в България; възможност да покажеш на ЛГБТ приятелите и роднините си, че ги обичаш и подкрепяш; възможност за ЛГБТ хората да се съберат и забавляват открито и без страх; възпитава смелост и гордост у всички, които се чувстват потиснати и ощетени от предразсъдъците в обществото (етнически малцинства, жени, хора с увреждания и т.н.).

 София Прайд се организира от неформален организационен комитет от активисти за ЛГБТ права, който се сформира спонтанно всяка година няколко месеца преди събитието. През 2012 г. организационният комитет има за цел да привлече над 2000 участници в Прайда, запазвайки тенденцията на увеличаване на броя от предишните години. Ще бъде положено началото на „Арт Седмица София Прайд“, седмица в която хора от ЛГБТ общността, както и артисти, които я подкрепят ще могат да покажат изкуството което създават и на „ Филмов Фестивал София Прайд”, който цели да запознае широката общественост с ЛГБТ общността, чрез едно от най-масовите изкуства – киното. Самото шествие ще завърши с голям концерт с участието на популярни изпълнители.


Живот чрез изкуство

Сдружение „Приятели на хора в неравностойно положение“

Сдружението „Приятели на хора в неравностойно положение” е създадено през 2007 г. от близки на хора с психични заболявания и работи за подобряване на качеството на живот на тези хора. Психично болните са сред най-дискриминираните хора в нашето общество. Целта на проекта е разчупване на стигмата към тази група чрез фотографското изкуство. Фотографският клуб, създаден от Сдружението организира арт терапия за хора с психични заболявания. Чрез популяризиране на снимки, направени от членовете на клуба, които показват тяхната интересна гледна точка към живота се цели промяна в нагласите на обществото към тази общност от хора. Проектът предвижда организиране на пътуваща изложба от фотографии на хора с психични заболявания, съпътствана от информационна кампания, която отправя посланието, че подходящата грижа осигурява възможност за ресоциализация на хората с психични заболявания, така че те да живеят нормално в обща среда.

 

Ако искате да дарите за социална промяна, но не знаете как ние ви предлагамеинтерактивен начин, непознат досега у нас. Очакваме ви!

Сподели!