На 24, 25 и 26 юни над 90 младежи между 18 и 25 години от 6 различни държави се събраха в София на за Международен младежки форум организиран от фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на програма „Младежта в действие”на Европейската комисия. Младите хора от Латвия, Испания, Китай, Тайланд, Виетнам и разбира се, България, имаха възможността да обменят опит с връстниците си от другите държави в различни направления  – права на човека, опазване на околната среда, доброволчество, прилагане на съвременните информационни технологии в проекти за развитие и др.

 

На втория ден от форума младежите опитаха силите си в писането на проекти. Участниците се разделиха в международни отбори по интереси, като в рамките само на няколко часа всяка група обсъди и излезе с предложение за транснационален проект. Областите, в които младежите работиха бяха  информационни и комуникационни технологии, опазване на околна среда, права на човека/детето, спорт, култура и изкуство, доброволчество.

 

Следобеда на втория ден десетте групи (поради големия брой на участниците по дадени теми имаше повече от един отбор) сериозно затрудниха журито с прекрасно разработените си и представени предложения за проекти.

 

След сериозно обсъждане бяха отличени 5 проекта, които ще получат грантове за стартиране от ФРГИ в общ размер 10 000 евро.

 

Освен че обмениха знания и безценен опит младежите се запознаха и с културата на другите нации –  изпълняваха традиционни песни от съответните държави, учеха се на фламенко и български фолклорни танци, забавляваха се с различни игри.

 

В края на форума, участниците си обещаха събитието да има продължение в някоя от другите държави по проекта. Ние от ФРГИ с нетърпение очакваме сбъдването на това обещание.

 

на снимката: членовете на един от отличените отбори, съсредоточени по време на представянето на предложението си

Сподели!