Общо 17 100 лв. е сумата, с която варненци подкрепиха реализирането на четири каузи за подоброто бъдеще на Варна. Даренията бяха набрани по време на шестото поредно издание на Дарителски кръг за Варна. Събитието се проведе на  7 юли от 18.00 часа в Арт салона на радио Варна. Четирите проекта, които бяха представени пред дарителите са избрани след конкурсна процедура.

„Дарителски кръг" е събитие, което създава възможност за директен контакт между организации, които търсят средства за финансиране на своите проекти и дарителите. Дарителски кръг „За Варна" се организира с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ). Този механизъм се реализира от 2012 г. и е помогнал за реализиране на 17 проекта на нестопански организации на обща стойностст 83 000 лв.

Каузите, които получиха подкрепата на дарителите са:

• ОБУЧЕНИЕТО ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК Е ЗАБАВНО!
Безвъзмездно предоставяне и популяризиране на специфични образователни продукти и услуги, които способстват за цялостното детско развитие, чрез използване на игри в чуждоезиковото обучение. Организация – изпълнител: Сдружение "Oбразовай и вдъхновявай". Проектът ще предостави иновативна педагогическа практика, насочена към използването на игри и игрови упражнения в ранното чуждоезиково обучение на деца от 2 до 7 годишна възраст. За работа с новата образователна програма ще бъдат обучени над 200 учители от детските градини във Варна. В рамките на проекта ще се изработят и разпространят специфични образователни продукти, които ще се предоставят безвъзмездно на учителите

• МОБИЛНА ДЕТСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ТАЛАНТИ
Интерактивна форма за социална интеграция, за преодоляване на изолацията и най-вече за ранното разкриване на потенциалните възможности на децата, чрез осмисляне на свободното ваканционно време, за развитието на детската личност. Организация – изпълнител: Асоциация „Да съхраним жената". Инициативата е в подкрепа на семейства в риск с грижа за техните деца. В рамките на проекта ще се реализират дейности, фокусирани в творческите ателиета с над 20 деца от социалните институции в града. Ще бъде организиран празник „Зная, мога и искам да успея" с участниците от ателиета, които ще се представят пред публика и ще получат за стимул награди, дипломи, грамоти и похвали.

• МУЗИКАЛЕН КОНКУРС „ART STARS – ЗВЕЗДИ НА ИЗКУСТВОТО"- Варна, 2016 година
Арена на творчески срещи в различните жанрове на вокалното изкуство: класическо пеене, поп и джаз пеене и народно пеене. Организация – изпълнител: Фондация „Звезди на изкуството". Второто издание на Конкурса "Art Stars – Звезди на изкуството" ще обедини над 100 индивидуални изпълнители и около 10 колектива. Събитието ще помогне да се открият и отличат много талантливи деца и младежи, като им даде възможност да покажат своите дарби на този международен форум.

• ДОСТЪП ДО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА УЯЗВИМИ ГРУПИ
Една нова инициатива на Обществен дарителски фонд за Варна, свързана с учредяване на специален фонд за стипендии на студенти от ромски произход.

 Дарителски кръг се разпространява в България от ФРГИ от май 2012 г. и е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Повече можете да научите тук

Сподели!