Публична дискусия събра вчера близо 50 граждански организации от столицата и страната да обсъдят и се обединят около стандарти за добро управление на неправителствени организации. Събитието бе организирано от Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) и се състоя на 31 март 2010 година, от 13.00 до 15.00 часа в зала „София” на гранд хотел „София” в столицата.

До този момент бяха проведени консултации с редица организации, с чиято ценна помощ и подкрепа бяха изработени 7 минимални и лесно измерими стандарти за добро управление, разпределени в 3 области (прозрачност, добро управление на НПО и политика за избягване на конфликт на интереси). На 31 организациите-участници в събитието дадоха своя ценен принос в дооформянето на стандартите. Резултатите от вчерашната дискусия ще бъдат публикувани на страницата на инициативата веднага след Великденските празници. През април предстоят още няколко подобни събития в страната, резултатите от които също ще бъдат своевремнно отразявани. Очакванията са в края на април стандартите да бъдат финализирани.

Според Фондация „Работилница за граждански инициативи” важна стъпка в промяната на образа на гражданските организации е приемането и съответно работата за утвърждаване на принципи за добро управление на тези организации. За нас има смисъл нестопанските организации  в страната да се обединят около общи ценности и стандарти за добро управление като: прозрачност, политика за предотвратяване на конфликт на интереси, добро управление на човешките ресурси, пряка връзка с обществените групи и др.

В България има над 30 000 регистрирани граждански организации, от които около 5000 са активни. Инвестициите, които те правят в обществото като предоставят подкрепа при решаването на важни проблеми на обществото в различни сфери на живота на България са значителни.
За съжаление публичният образ на гражданските организации от началото на прехода до момента продължава да бъде недобър. Макар и правно сферата на работа на сдруженията и фондациите да е сравнително добре регулирана, за повече от 20 години от началото на прехода опитите за доброволна саморегулация на сектора остават без резултат. Успехът на един такъв акт би дал важен принос за промяна на нагласите на обществото към гражданските организации и тяхното по-добро възприемане от страна на различни институции, компании, медии и гражданите на България.

Развитието на гражданското общество в Европа продължава с векове – време е нашето да навакса пропуснатото и да даде знак за зрелостта си. Надяваме се процесът на саморегулиране на гражданския сектор в България да започне именно с успешното приемане на тези стандарти за добро управление на гражданска организация!

Повече информация за инициативата можете да намирате текущо на новосъздадения уебсайт: www.ngostandarti.net

Сподели!