Традиционната кампания за медийна грамотност „Журналисти в училище“, част от работата на Фонд „Валя Крушкина“, ще се проведе в периода от 28 април до 14 май. Тази година Инициативата променя своя формат на „Журналисти вкъщи“ и ще се проведе изцяло онлайн, заради въведеното извънредно положение, като по този начин програмата става достъпна за всички участници в конкурса, без значение тяхната локация на територия на цялата страна.

Партньор на тазгодишното издание на инициативата е bTV. Осем журналисти, призьори и носители на наградата „Валя Крушкина-журналистика за хората“ в различните издания на конкурса от една от най-гледаните телевизии у нас ще реализират виртуална среща с ученици от цялата страна, за да говорят за професията журналист, медийната среда, фалшивите новини и всичко, което вълнува подрастващите.

Разговорите за журналистика започват днес, 28 април – разследващият журналист на bTV Новините Марин Николов и здравният репортер Мария Савкова разговарят с учениците от СУ „Свети Климент Охридски, гр. Ловеч. В следващите няколко дни с деца от цяла България ще се видят виртуално и техните колеги Росен Цветков, Десислава Ризова, Глория Николова, Нели Тодорова, Мария Ванкова, Иван Филчев и др.

Untitled-design.png

Учениците и учителите ще получат линк, през който да се включат на живо в срещите, за да чуят интересни истории, свързани с професионалния път на журналистите. Ще могат да вземат участие и в дискусия, в която да зададат своите въпроси.

Всички срещи с журналисти ще бъдат споделени във Фесйбук страницата на Фонд Валя Крушкина, като по този начин ще станат достъпни за още по-широка аудиторя.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за седми пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е част от Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Фондът е учреден в памет на журналиста Валя Крушкина. През годините активно участие в инициативата са взели близо 20 000 ученици от над 45 градове и села в страната.

Сподели!