В дни на изпитание, когато информационния поток акумулира предимно мрачни новини, ние решихме да споделим с Вас, нашите читатели, една положителна вест, с която се надяваме да успеем да усмихнем Вашия ден.

На 8-ми май в село Белозем – място с голем брой щъркелови гнезда, се излюпиха 4 малки щъркелчета, чието раждане беше заснето на видео.

Редките кадри стават факт с помощта на поставена камера в едно от гнездата, а в основата на тази инициатива стои местното читалище, чийто проект "Опазване и популяризиране на щъркелите в Белозем - Европейското село на белия щъркел в България", се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

В селото се полагат специални грижи за пернатите любимци на хората. Народното читалище се е заело с популяризирането и опазването на щъркелите, като изгражда модерна система за видеонаблюдение на две щъркелови гнезда.

Благодарение за видеокамерите екипа успява да анализира появата на новите жители на селото. Записите от камерите показват, че на 7-ми май родителите все още мътят яйцата си, а с камерите може точно да се установи момента на излюпването.

За съжаление, от 5-те яйца, които щъркелите са снесли в това гнездо, само 4 успяват да се излюпят успешно, но това е често срещано при едрите птици, живеещи на свобода.

Посредством модерните технологии става възможно и проследяването на историята на птиците и гнездата, които обитават. Двойката щъркели заема гнездото си на 29-ти март. На 30-ти вече е регистрирано и първото яйце, а на 2-ри април в същото гнездо родители мътят яйцата си в късния сняг, който навалява в Белозем тази година.

BELOZEM_IP101-PTZ-Ciconia-nest_main_20200508122021.jpg
Снимка:Народно читалище "Просвета-1909"

А за да е историята още по – пъстра, камерите заснемат и пръстен, поставен на крака на една от птиците. Справката показва, че специализираният пръстен е поставен на тази птица от „Зелени Балкани“ преди 10 години, когато тя е била малко щъркелче, излюпено на покрива на училище ,,Гео Милев“ в Белозем, където гнездят около 20 двойки щъркели.

НЧ „Просвета“ има и официална страница, в която споделя всички актуални новини, свързани с реализирането на проекта и развитието на животинките. Всички, които искат да проследят тяхната дейност, могат да разгледат сайта ТУК.

Сподели!