Видин, Велико Търново, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, София, Стара Загора и Шумен. Това са 14 български града, в които дарителството развиват младежи. Всички те са обединени от каузата Младежка банка. Кауза, която според тях създава #ДоброТворци.

Младежите от Младежка банка набират средства, с които след това подкрепят идеите на свои връсници. От млади хора за млади хора.

Създаването на Младежка банка започва с привличане на екип и доброволци. Затова е нужно е да привлечеш младежи, които искат и са готови да работят за промяната в своя град. Нужно е да запалиш искрата у тях. Младежиките банки набират средства чрез различни събития и инициативи. Организират концерти, спектакли, изложби, спортни състезания и много други. Всички тези инициативи дават възможност на добоволците да разгърнат своя потенциал, изявят таланта си и да проявят своята креативност.

След това Младежките банки запалват искрата у дарителите. Показват им как с тяхната подкрепа могат да превърнат града в привлекателноза младите хора място, така че те да останат там. Показват им как често и отговорно управяват техните средства. Показват им, че понякога и малко е достатъчно по пътя към голямата цел.

Не на последно място – екипте на Младежките банки запалват искрата у свои връсници. Тези, които са инициативни и имат визия за промяната. Тези, които да подкрепят с набраните средства. Най-общо Младежките банки подкрепят идеите на свои връсници в областта на образованието, екологията, изкуството и спорта. Като най-голямо предизивкателство определят не набирането на средства, а изборът кои предложения да подкрепят.

Всички Младежки банки в 14-те български града са подкрепени на национално ниво от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) по програма Младежка банка. Програмата стартира през 2012 г., а от тогава насам над 350 младежи са обучени как се набират и разпределят средства, а близо 23 000 са получили подкрепа от екипите на Младежките банки да реализират своята идея.

С програма Младежка банка, ФРГИ се присъединява към кампанията на Български дарителски форум, която преминава под хаштага #zapali. Кампанята е създадена по случай Европейският ден на фондациите и дарителите – 1 октомври и е ще продължи до 9-ти октомври.  Повече за кампанията ще научите тук.

 

В рамките на кампанията, ФРГИ ще публикува благодарностите на част от екипите на Младежките банки към дарителите. Представяме първата благодарност от Младежка банка Кюстендил:

„Благодарим на дарителите от град Кюстендил, които повярваха в нас и през тази година. Благодарение на тях ние подкрепихме близо 35 младежи от Арт-школа „Новите майстори“, които пресъздадоха портрет на Владимир Димитров – Майстора в огромен формат или „Майстора на 1000 квадратни метра“.  През лятото гости и жители на града имаха възможност да видят най-емблематичното лице на Кюстендилската изобразителна школа от птичи поглед, посещавайки лесопарк Хисарлъка и възстановената крепостна стена."

Екипът на Младежка банка Кюстендил 

 

Сподели!