Вчера Фондация „Работилница за граждански инициативи” проведе уникално по рода си за България фондонабирателно събитие, което набра средства за четири различни каузи, свързани с толерантността. Благодарение на филантропски настроената публика и Митко Павлов („Комисията Павлов” на TV7), който водеше събитието про-боно, Столичната младежка организация на Червения кръст, Неформалният организационен комитет на София Прайд 2012, Младежка фондация „Арете”, и Сдружение „Приятели на хора в неравностойно положение“ ще стартират работа по проекти, откриващи нови възможности пред дискриминирани групи в обществото.

Първата среща на основания от ФРГИ Дарителски кръг „Развитие” мина под мотото на толерантността. Събитието беше открито от изпълнителния директор на фондацията г-жа Илияна Николова. Тя напомни на присъстващите, че именно търпимостта към различното и вниманието към каузи, непопулярни все още у нас, са в основата на едно здраво и развито общество, а кръг „Развитие” е създаден именно с цел да утвърди филантропията в България като начин за социално развитие – отвъд рамките на хуманитарната помощ и празнотите на държавната политика. Публиката беше поздравена и от Яна Бюрер Тавание. „Пътят към толерантността минава през това да успеем да се поставим на мястото на другия, на дискриминирания, и да осъзнаем, че същото може да се случи и на нас.”, каза Яна и благодари на дарителите в залата за това, че разбират необходимостта да се борят за каузи на групи, към които не задължителнопринадлежат.

След кратки презентации на четирите участващи в събитието проекти („Бъди добрият герой”, „Развитие на доброволческа мрежа от млади ромски лидери”, „София Прайд 2012” и „Живот чрез изкуство”), Митко Павлов провокира участниците да дарят дори повече отколкото предварително бяха планирали.  Още на първия тур София Прайд 2012 набра необходимите средства и надхвърли заложената като цел сума от 2 500 лева. След почивката настъпи истинско наддаване, като често даден дарител стимулираше останалите обещавайки, че ако някой друг дари определена сума, той ще я удвои. Така благодарение на щедростта на присъстващите в залата и дистанционната подкрепа на наши и чужди филантропи, и останалите каузи бързо достигнаха определения лимит. Основателят на модела „отворен дарителски кръг”, канадецът Фред Мълдър, който в момента живее във Великобритания, подкрепи събитието с лично дарение и обеща да дойде на някоя от следващите сбирки на българския дарителски кръг за прогресивна филантропия.

Набрани суми за осъществяване на проектите:

 „Бъди добрият герой” на Столична организация на Българския младежки червен кръст – 2 500 лв

 „Развитие на доброволческа мрежа от млади ромски лидери” на Младежка фондация Арете – 2 500 лв

 „София Прайд 2012” на Неформален организационен комитет на София Прайд 2012– 2 950 лв

 „Живот чрез изкуство” на Сдружение „Приятели на хора в неравностойно положение“ – 2 500 лв

 Фондация „Работилница за граждански инициативи” и нейните приятели си обещаха, че след успеха на тази първа среща на Дарителски кръг „Развитие” ще продължат да работят за утвърждаване на филантропията в България като инструмент за социално развитие.

Сподели!