Фестивалът „Живо наследство”, който „Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” организираха в Деня на независимостта на България е ярко потвърждение за желанието и интереса на българите към материалното и духовно наследство на страната. Девет часа – от 12.00 до 21.30 часа хиляди жители и гости на София наблюдаваха уникалното по своята същност събитие, събрало на едно място над 350 участника.

На голямата сцена и в шатри около нея зрителите, не само се радваха на прекрасните изпълнения на самодейните артисти на възраст от 6 до 86 години, но можеха да се научат да играят различни хора, да въртят ханша в ритъма на ромски танци, да месят колачета и козунаци, да взимат булки и вдигат сватби, да правят шита дантела „кене”, да сплитат коси с царевична шума, да плетат чорапи, да тъкат на стан или просто да посвирят сами на ударни инструменти – да удрят тъпан и да хващат ритъм на перкусии. В шатрите можеха да се видят и старинни носии и ръчно правени кукли и килими, както и риболовни пособия от началото на 20 век. Тези, които имаха повече смелост можеха да се представят и на сцената, като малкото момиченце изпяло „Излел е Дельо хайдутин”.
Младежката група ИАРА от Дупница представи на сцената единствено чрез ударни музикални инструменти съвременното звучене на български народни ритми, характерни за „границата на Македония и Шопско”.
Възроденият мюсюлмански театър на сенките „Карагьоз” зарадва малки и големи с показания спектакъл, воден изцяло от деца. Характерна за него са играта зад параван, осветен от вътре, така че куклите, изработени от специална прозрачна пластмаса, да се виждат като цветни сенки под формата на анимация. Осмиването на актуалните към днешна комерсиални семейни взаимоотношения и кметската надпревара разсмяха от сърце зрителите. Театър „Карагьоз” е известен именно с хапливия език и искреността в предаването на действителността и през вековете неговите актьори са били често преследвани от султаните, които са били негови главни герои.
Събитието приключи с уникално театралното представление на детска Шекспирова театрална школа „Петровден“ от село Паталеница. Чрез десетки светлинни и звукови ефекти те представиха „Легенди за Паталеница и Баткун“, а тяхното майсторство и отдаденост сгря сърцата на публиката и постави незабравим край на фестивала.
Фестивалът е част от проекта на „Еврофутбол” „Печелиш и помагаш”, който финансира шест социални, културни и спортни теми в рамките на 2007 г. и заедно с Държавната парично предметна лотария набира допълнително средства за тях, чрез извънредни тиражи. Програмата „Живо наследство”, която се развива от ФРГИ вече няколко години, е петата тема на „Еврофутбол”, с която се цели възраждането и съхраняването на българското фолклорно нематериално наследство. През месец юни тази година бе проведен конкурс и от общо 105 кандидатствали граждански инициативи, се избраха девет, които българския букмейкър да подкрепи чрез финансова помощ, реклама, представянето им на фестивала и девет кратки и един едночасов документален филм.

Сподели!