На 28 март се състоя четвъртия пореден ежегоден Ден на неправителствените организации организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Майкрософт, който тази година мина под знака на „облачните технологии”.

 По традиция, събитието бе открито от Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ. Теодора Върбанова, р-л Образователни програми в „Майкрософт”, представи на  присъстващите с възможностите, които им дава използването на Microsoft Office 365 – професионален имидж, работа отвсякъде, продуктивност. Тя запозна участниците с соновните функции на продукта и с начините, по които той може да подобри работата на неправителствените организации. 

 Какво представляват „компютърния облак”, „компютърния изчислителен модел”, „облачните технологии” и различните други термини, с които се превежда на български  “cloud computing” (накратко “the cloud”) обясни Благомир Петров от фирма БГ сервиз. Освен това описа и множеството предимства, които използването на „облака” дава и представи функционалността на няколко различни продукти, които са част от облака.

 След обяда, участниците имаха възможност да избират между 2 презентации. Деница Абаджиева, мениджър комуникации и информация запозна желаещите с дарителската програма за технологични продукти ТехСуп (www.techsoup.bg) и обясни подробно стъпките по процеса на кандидатстване. В другата зала, представителите на гражданската организация ХоРа показаха видео клиповете, създадени от тях по фонд „Толерантност” на ФРГИ и представиха проекта си на публиката. Присъстващите имаха възможност да почерпят от опита им в създаването на атрактивни, запомнящи се видео послания.

 Последната сесия се състоеше в три прaктически семинара, провеждани по едно и също време. Ани Алашка даде конкретни насоки за работата с Microsoft Publisher.  Петя Колева, мениджър финансирания, запозна желаещите с някои тънкости в работата с Excel. A Александър Миланов, връзки с обществеността на БСК, разкри тайните на успешното изготвяне на презентации на PowerPoint.

 Радваме се да споделим, че на събитието присъстваха около 80 представители на неправителствени организации от цялата страна, които освен, че придобиха нови знания и умения, имаха възможност да обменят опит и да се запознаят с потенциални партньори.

Сподели!