Comix4Equality, „Комикси за равнопоставеност“ е тазгодишния носител на Наградата за демократично гражданство на Европейския граждански форум в категория "Медийна инициатива на годината". Европейската награда за демократично гражданство се връчва за важни обществени инициативи, които подобряват живота на нашите общности чрез утвърждаване на демокрацията, социалната справедливост и универсалния достъп до права.

Проектът Comix4Equality е по инициатива на  италианската организация Africa e Mediterraneo и възникна от необходимостта да се насърчи изграждането на единно европейско гражданство, основаващо се на зачитането на универсалните човешки права. Основната цел на проекта бе да засили междукултурния диалог срещу расизма, ксенофобията и дискриминацията в Европа. В него се включиха организации от Италия, Естония, Румъния, Латвия и България.

У нас „Комикси за равнопоставеност“ се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. През 2014 г. в рамките на проекта бе представена изложбата „Комикси за равнопоставеност“, включваща 32 комикса на автори мигранти, адаптирали се към условията на живот в новата страна или сблъскали се с трудностите, езикът на омраза и расовата дескриминация, неразбирането и неприемането на различните. Тематично комиксите бяха събрани в три категории - Стереотипи, Борбата срещу расизма, Истории за миграцията.

През април и май 2014 година се проведоха и два уъркшопа, част от проекта. В тях повече от 50 участниците имаха възможност да споделят и дискутират проблеми, произтичащи от дискриминацията по различни признаци, да участват в различни интерактивни игри, да научат какви са специфичните начини за визуализиране на идеи чрез комикси, да се включат в конкурс за комикс на тема "Стереотипи, миграция и расизъм“. Техните произведения бяха популяризирани на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Европейската награда за демократично гражданство е по инициатива на  Европейския граждански форум и стартира през 2014 г.  Победителят се определя след онлайн гласуване от страна на гражданите, което тази година предизвика над 10 000 вота. Гражданите гласуват за инициативи и личности, предварително избрани от международно жури.

Наградите ще въдат връчени на 22 октомври в сградата на Съвета на Европа в Страсбург в рамките на Европейските граждански дни в четири категории: Медийна инициатива на годината, Човек на годината, НПО на годината и Гражданска кампания на годината. 

 

 

Сподели!