Вчера, за втори път тази година се проведе събитието Дарителски кръг, организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Специален гост и водещ беше д-р Фредерик Мълдър, създател на модела „дарителски кръг” и учредител на първия отворен дарителски кръг във Великобритания – The Funding Network (Финансиращата мрежа). С много опит и емоция, д-р Мълдър накара гостите на дарителския кръг да усетят какво точно означава да даряваш осъзнато.

Темата на второто издание на Дарителски кръг беше мултикултурализма - актуална, а и често неправилно интерпретирана в обществото ни. Подбраните от ФРГИ четири проекта се представиха в рамките на 6 минути. Гостите не спестиха на кандидатите уточняващи въпроси, и дискусиите за смисъла на проектите родиха още добри идеи. Презентациите започнаха с по няколко думи от дарители, избрали да подкрепят конкретен проект.

След приключване на презентациите д-р Фредерик Мълдър помоли кандидатите за финансиране да напуснат залата, за да могат гостите да изберат за кой проект да дарят. Получи се нещо като наддаване, а присъстващите непрекъснато отправяха предизвикателства едни към други. Изречения като „Ще подкрепя идеята с 200 лева ако някой дари още 100” се чуваха често от залата. 

Всички представени проекти събраха необходимите им за осъществяване суми, а някои надхвърлиха очакванията си – публиката толкова ги хареса, че заложената в началото сума от 2 500 лв. беше почти удвоена.

Четирите проекта, които предстоят да бъдат осъществени благодарение на дарителския кръг са:

- „Различни, но еднакви или имало едно време...” - междукултурно обучение за човешки права през разказването на приказки и истории, с организация-изпълнител Народно читалище „Бъдеще сега”, село Гудевица, област Смолян.

- „На фокус – Съучениците” - мултикултурализмът в едно столично училище през погледа на децата с организация – изпълнител Гражданско сдружение „Политроник”, София. 

- Нова Медия Якоруда – изграждане на киночиталище с организация – изпълнител сдружение „Младежки инициативи Нестос”, Якоруда, област Благоевград. Т

- „Мулти-култи карта на София” с организация – изпълнител Мулти-култи китчън, София

Сред гостите на дарителския кръг вчера бяха и представители на организациите, участвали в предишното издание на събитието. От „София Прайд 2012” благодариха на ФРГИ за предоставената възможност да осъществят своя проект. „Не вярвахме, че ще се получи, но на дарителския кръг събрахме необходимите ни средства по начин, иновативен за България и забавен за дарителите.”, казаха от организацията.

Сподели!