“Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) организираха пресконференция на 8 май 2007 г. по повод старта на програмата "Спорт в свободното време", която е съвместна инициатива на “Еврофутбол”, ФРГИ и "Държавна парично-предметна лотария" (ДППЛ). "Спорт в свободното време" е част от кампанията “Печелиш и помагаш” и ще се финансира от Еврофутбол и със средствата на втория целеви тираж на ДППЛ.

В рамките на програмата “Спорт в свободното време” през месец май по време на целевия тираж, “Еврофутбол” ще финансира изграждането и официалното откриване на пет спортни площадки в с. Марково, Каварна, София, Карлово и Айтос.

На пресконференцията програмата “Спорт в свободното време” беше представена от Маргарита Лулова - директор „Връзки с обществеността” в “Еврофутбол”, Илияна Николова – изпълнителен директор на ФРГИ, и Веселин Цветков, изпълнителен директор на ДППЛ.

Своите проекти, които ще бъдат финансирани по програма “Спорт в свободното време”, представиха Борис Самаринов - Секретар на Читалище "Неофит Бозвели", Антоанета Стоянова – секретар на Народно читалище "Алеко Константинов" в с. Марково, Георги Георгиев – член на УС на Сдружение за екология и устойчиво развитие "Гетиа Понтика" в Каварна и Николай Енчев – изп. директор на Общинска агенция за устойчиво развитие в Карлово.

На пресконференцията присъстваха и Юрий Вълковски, мениджър финансирания във ФРГИ и Стефан Попов – член на Групата на Съветниците на ФРГИ и оценител на проекти.

Програмата “Спорт в свободното време” има за цел да възстанови или създаде нови спортни пространства - игрища за различни спортове – футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, шах, фитнес и др., които дават възможност за алтернативно оползотворяване на свободното време на хората. Изграждането на тези площадки създава условия за здравословен живот, което е изключително важно, имайки предвид ежедневния стрес и агресия в живота не само на подрастващите, но и сред населението в активна възраст.

Програмата предлага и развитие на спортни и социални умения: работа в екип, комуникативност, отговорност, лидерство, съпричастност. Акцент на програмата е активното включване на местните жители в реализирането на всички дейности свързани със създаването на спортните пространства. Инициативата е резултат от вече заявена ангажираност и мотивация на граждански групи от отделни населени места в България. Тя ще се реализира в партньорството им с различни местни институции и организации (местна власт, бизнес, медии и неправителствени организации). Доброволният труд на хората в оформянето на спортните пространства гарантира ефективността на инициативата и е условие за отговорно отношение, запазване и поддържане на изградените съоръжения в бъдеще.

Сподели!