На 21 юни се състоя петият ежегоден Ден на неправителствените организации, организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Майкрософт.  Тази година фокусът беше върху младежките инициативи и организации. На събитието присъстваха над 60 представители на младежки неправителствени организации от цялата страна.

Програмата от Деня на НПО започна с опознавателна игра, където всеки член на участващите организации трябваше да представи себе си и какво би искал да научи за ИТ технологиите. След това Анна Кошничарова, Мениджър ПР и корпоративно гражданство на Microsoft, представи новата инициатива на Майкрософт YouthSpark, стартирала през септември 2012г. Целта на програмата е да подобри ИТ уменията на младите хора, с което да се постигне намаляване на световната младежка безработица в тази сфера. YouthSpark включва около 30 различни инициативи. Един такъв пример е ImagineCup, което представлява най-голямото състезание за технологични иновации в света. Друга интересна програма по YouthSpark е Innovate for Good (с код за регистрация: I4GBulgaria).

Рая Юнакова, Маркетинг мениджър аудитория на Microsoft, говори за бъдещето на компютърните технолигии и разказа за новите концепции в рамките на Windows 8. Разказа подробно и за състезанието ImagineCup и инициативата за компютърно онлайн обучение DreamSpark (също част от програмата YouthSpark), в резултат на които са се родили редица успешни проекти в полза на общността. Такива са приложенията: Правата ми, Дари кръв, walk2help.

Христина Дачева от Web Services говори за продукта Office 365, отпускан безплатно за образователни институции. Всяко училище, университет или НПО , което има статут на обучителна организация с регистрация в НАП може директно да се регистрира за ползване на услугата на сайта на Office365. При нужда от допълнителна информация, можете да посетите сайта Liveedu.

Сесията завърши Теодора Върбанова, Ръководител образователни програми на Microsoft, която обобщи казаното от колегите й и прикани младежите да разработват и предлагат нови идеи за технологични проекти и образователни проекти в полза на общността

След обяда, участниците имаха възможност да научат повече за дарителската програма за технологични продукти ТехСуп и стъпките по процеса на кандидатстване от Деница Абаджиева, Мениджър комуникации и информация.  Денят на НПО закри Елеонора Гаджева, Програмен директор на фондацията,  която представи имиджовата кампания на ФРГИ и говори за това как неправителствените организации могат най-успешно да комуникират целите и дейностите си пред обществото. 

Сподели!