Днес екип на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ представи целите и изведените добри практики от двете програми за детско и младежко развитие пред заместник-министър Деница Сачева и експерти от Министерство на труда и социалната политика.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите както за адаптиране на добрите практики към целите на МТСП, така и за моблизиране на държавен ресурс в подкрепа на развитието на тези практики.

От 2015 г. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ подкрепя общо 42 организации от цялата страна, които работят за изграждане на знания и умения у деца и младежи в риск. 24 са организациите подкрепени по програма „Дъга“, а 18 по Програмата за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето. Организации работят за постигане на по-добри резултати у децата и младежите и тяхното развитие, активното им участие, както и ангажиране на родители и други заинтересовани страни в разрешаването на различни социални проблеми.

Идентифицираните добри практики, представени и по време на срещата днес са свързани с превенция на рискови групи, застрашени от отпадане от училище; превенция и бораба срещу насилието в училище, ранната бременост и раждане, както и трафик на бебета; стимулиране на отговорно и позитивно родителство; подкрепа на осиновители и осиновени деца.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ търси сътрудничество с МТСП, за да предложи като практика развитието на алтернативни на социалните услуги от подкрепените местни организации. МТСП представиха възможности за подпомагане на подобни инициативи чрез Фонда за социална закрила, представяне и обсъждане на добри практики на обучения на социални работници. Като потенциал за разпространението на резултатите от двете програми, МТСП предложи потнециално партньорство за събиране на едно място на различни истории, база данни с профили на местни организации и използвани модели на работа и предоставяни услуги.

Чрез надграждане на опита на организациите по тези програми, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ цели да предостави възможности за обмен на модели, програми и идеи, които да подобрят подхода при решаване на важни социални проблеми в общностите чрез активно включване на местните организации и партньорство на местно и национално ниво. 

 

Сподели!