Активната роля на родители и учители са сред ключовите фактори за детско и младежко развитие, това беше един от акцентите в представените резултати от реализираните до момента дейности на програма „Дъга“. Успехът на палитрата от проекти, подкрепени по нея, зависи именно от успешното свързване между родители, учители и деца, с уважение и зачитане на детското мнение. Това каза Десислава Христова, програмен мениджър на Фондация „Работилница за граждански инициатви“ по време на конференцията, организирана от Фондация „Велукс“.

Срещата събра на едно място 12-те финансирани от датската фондация български организации, част от голямото семейство на подкрепените проекти за детско и младежко развитие в Централна и Източна Европа. В нея като представители на ФРГИ участие взеха и  Илияна Николова, изпълнителен директор и Галина Асенова, мениджър „Финансирания“ и координатор на програма „Дъга“.

От 2015 г. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ реализира програмата, с подкрепата на Фондация „Велукс“. Финансирани са 24 организации, като подкрепата е насочена от предоставяне на знания в четене и писане, през превенция на трафика на бебета и деца, работа с млади майки отпаднали от училище, подкрепа на родители, социална интеграция до развитие на лидерски умения и училище за щастие. Проектите се осъществяват в различни места в страната – 8 големи града, 11 по-малки и 5 села. Вижте кои са те тук.  Повече за резултатите до момента, можете да видите тук.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ работи и за развитието на организационния капацитет на всяка една от подкрепените организации, както и за подобряване на уменията им за работа с деца и младежи. Разбирането на местните власти за  сътрудничество и обединяване на усилията, както и промяната на средата и създаване на възможности за децата да развият своя потенциал тук и сега, са други фактори за успеха на проектите, към които ФРГИ насочва своите усилия.

Повече за конференцията, вижте във видеото тук

Прикачени файлове

Сподели!