Инициативата „Журналисти в училище“ срещна носителите на наградата „Валя Крушкина“ журналисти, с ученици от две столични училища на 23 юни – Деня, посветен на Валя Крушкина. Целта на събитието бе да отговори на въпросите какво е журналистиката и кои са предизвикателствата пред тази професия, кое гарантира нейната обективност и какво е да си журналист и да работиш за медия  в България.

Опитът си по темата пред младежите от 1 СОУ, споделиха журналистите Мария Чернева, Силвия Велкова, Радосвета Стаменкова и Иво Божков. Темите за това, какво е да си журналист в днешно време, както и какво е гражданска журналистика, представиха Росен Цветков, Полина Паунова, Христина Хрисотва-Любомирова и Константин Павлов – Комитата, пред единадесетoкласниците от Първа английска гимназия.

„Моите „съученици“ не ме разочароваха – от първия въпрос бяха по темата и точно в целта. Което означава, че твърденията за това, че расте неориентирано младо поколение не са съвсем верни.“, сподели Константин Павлов – Комитата, който е бивш възпитаник на гимназията. Повече за неговите впечатления от участието му в инициативата може да прочетете в блога му. Учениците се включиха по темата, поставяйки важни за журналиситческата професия въпроси. Интерес у младите предизвика и разказът на Росен Цветков за работата под прикритие със скрита камера и как няколко пъти е бил на ръба да бъде разкрит. „Независимо какво правиш като журналист, трябва да се поставиш на мястото на хората, които ще те гледат в новините или в предаването, или ще прочетат репортажа.“, посъветва Христина Христова-Любомирова.

Освен идеята, че истината и отговорността пред обществото са на първо място в журналистическата професия, репортерите споделиха, че най-важно е да подаваш ръка на хора, които са поискали помощ, това което правеше и самата Валя Крушкина. Поименният фонд „Валя Крушкина“ e част от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и бе създаден на 1 септември 2012 г. от брат й Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова, в памет на журналиста Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ, която почина през юни 2012. Част от фонда са и годишните награди „Валя Крушкина - журналистика за хората".

Сподели!