Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), заедно с Български Дарителски Форум (БДФ), организираха прес конференция за дарителството в България на 6 април 2007 г. в БТА.

Прес конференцията беше организирана по покана на БТА, която е и партньор на събитието.

На прес конференцията присъстваха Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ, Весела Герчева, изпълнителен директор на БДФ, Емилия Шушарова, секретар на читалище “Любен Каравелов” от с. Куртово Конаре и Евгени Иванов, председател на управителния свет на сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”.

Основната теза на Илияна Николова беше, че не трябва да сме добри и да даряваме само по Коледа и Нова година.
В България вече има достатъчно много начини за даряване – по банкова сметка, чрез Интернет, със SMSи, чрез дарителство по ведомост, каза Николова. Има и все повече надеждни организации, експерти в областта на даряването, на които гражданите могат да се доверят и да бъдат сигурни, че дарението им ще отиде по предназначение и че ще се използва ефективно.
Един от възможните начини за целогодишно даряване, при това бързо и лесно, е чрез Интернет, каза Николова. Преди близо година ФРГИ създаде първия български сайт за онлайн дарения Заедно.бг, който позволява на дарителите да изберат каузата, която искат да подкрепят, и на който се дава пълен отчет за изразходването на дарените средства.

През 2006 г. като цяло са дарени 23 млн. лева, както и храни, дрехи и стоки на обща стойност близо 4 млн лева, каза Весела Герчева. Това е с 9 млн. лв. повече, сравнено с 2005 г. Близо половината от даренията през изминалата година са направени по Коледа и Великден, допълни Герчева. Тенденция, която експертите, работещи в сферата на дарителството в България, се надяват, че скоро ще бъде преодоляна и че постепенно ще бъде изградена една нова култура на целогодишно даряване.




Сподели!