Над 60 участника в програмите на ФРГИ присъстваха на традиционната годишна среща, организирана от фондацията за дванадесета поредна година. Ежегодното събитие има за цел да предостави полезни знания и опит на финансираните от фондацията организации и да провокира участниците да споделят добри практики, свързани с работата им.

Събитието се проведе на 2 юли в София, като тази година срещата насочи вниманието на участниците върху въпросите за толерантността и човешките права.

Отговор на въпросите как възникват човешките права, какви видове са и кои са начините за реакция от страна на гражданите, ако правата им бъдат нарушени, даде Миленко Миленков от Обществен фонд Лом. Той изнесе презентация на тема: „Човешки права и работа с маргинализирани групи“, а след това постави участниците в различни ролеви ситуации, вдъхновени от реални примери.

Темата за правата на човека и предизвика редица дискусии и провокира участниците да споделят добри практики за това как решават различните казуси при работа с маргинализирани групи.

В края на срещата бяха връчени наградите от конкурса за есе и снимка на тема „Моят опит с програмите на ФРГИ“. В категорията за есе първото място си поделиха Габиела Илиева от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, гр. Видин с есе на тема: „Моят опит с програмите на ФРГИ“ и Петя Личева от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Криводол с есето „Децата и книгите“.  Носителите на наградата за есе са участници в програма „Знания за успех“ на ФРГИ, финансирана от SAP Labs България.  Снимката „Новите читатели“ на Мирослава Зарева от СОУ „Св. Кл. Охридски” – гр. Ракитово зае първо място в категорията за снимка, а на второ е снмката на Младежка банка Кюстендил. „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен за векове“ на Димитринка Гетова от НЧ „Зора 1990“, с. Победа е на трето място в категорията за снимка.

След срещата участниците в програмите Младежка банка и Развитие на обществените фондации в България имаха възможността да се включат в обучение на тема: "Въвличане на местни общности" с лектор Георги Цветков. Обученията на участните в двете програми продължават и на 3 юли. 

 

Сподели!