Фондация „Работилница за граждански инициативи” стартира проект за набиране на средства „Уникати с кауза”.  Идеята е да се подкрепи съществуването на няколко занаятчийски работилници, които създават традиционни български накити, аксесоари и сувенири, използвайки стари, позабравени и изчезващи технологии от българския бит. За тази цел ФРГИ създаде социално предприятие, наречено To gather together. То е своеобразен електронен магазин, в който се предлагат изработените в ателиетата уникати. www.2gathertogether.org

 

Самите работилници са резултат от миналогодишната програма „Живо наследство”, която беше финансирана от Фондация „Америка за България”. Вече десета година тази програма се развива от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Целта на „Живо наследство” е да съхранява и популяризира родните бит, традиции, култури, характерни за различните етнографски и географски български области. През годините бяха припомняни много обичаи, бяха усвоявани тънкости от почти изчезващи занаяти, както и създадавани нови форми за показване на местния бит и традициии.

 

През 2010 година чрез „Живо наследство” бяха създадени няколко занаятчийски ателиета в малки населени места, пръснати из цялата страна. В момента действат работилници за царевични кукли, за глинени изделия, за колани, чорапи, месали, капанки, мънистени накити. В тях се прилагат стари технологии, изискващи време, чалъм и мерак. Уникатите се изработват от различни „майстори” - едните са вещи в занаята, благодарение на годините натрупан опит, а другите - младежи и деца - желаят да усвоят тънкостите и да наследят уменията на старите хора.

 

Това, което е важно да се знае е, че всеки, закупил уникат от www.2gathertogether.org, всъщност  дарява! Част от средствата подкрепят ателието, изработило униката, а останалата част попълва фонд „Живо наследство” на ФРГИ, подкрепящ инициативността и новаторството на различни сдружения в стремежа им да изграждат реално функциониращи общности. 

Сподели!