Какво би станало, ако решенията за финансиране на проекти за развитие на една общност се вземаха изцяло от младежи? Отговорът на този въпрос дава модела "младежка банка" - уникален метод за въвличане на младежи във филантропията. Фондация "Работилница за граждански инициативи" пое инициативата за създаване на мрежа от младежки банки в България.

От 2 до 5 юли 2012 Фондация "Работилница за граждански инициативи" организира обучение на 12 младежи от 12 различни неправителствени организации от страната на тема "Младежки банки". Шест от включените в обучението организации са обществени фондации, партньори на кампанията "Промени града" http://promenigrada.org, а именно Обществен благотворителен фонд Благоевград, Обществен фонд Лом, Обществен дарителски фонд Стара Загора, Обществен фонд Русе, Обществен дарителски фонд за Варна и Обществена фондация "Мостове над Тунджа" - Ямбол. Водещият обучението Върнън Рингланд от Обществената фондация на Северна Ирландия е най-активният промотър на модела "младежка банка" в Европа от 2000 г. насам. България е 26тата по ред страна в Европа, в която се въвежда този интересен модел на включване на млади хора на възраст от 14 до 25 в процеса на набиране и разпределяне на средства за финансиране на младежки инициативи. Подходът "от младежи за младежи" е в основата на функциониране на младежките банки.

Младежката банка е уникален метод на въвличане на младите хора в дейности в полза на общността. Младежката банка представлява комисия за отпускане на грантове, управлявана изцяло от млади хора, която показва младежката гледна точка във филантропията и подкрепя младежки проекти на територията на дадено населено място (град, община). Младежите, участващи в банката се подбират с конкурс от организация-домакин; най-често те са от средни училища или студенти в университет на възраст между 14 и 25. В много случаи младежките банки сами набират средства от частни дарители, които впоследствие разпределят. Изследвания на тяхното въздействие показват, че те съдействат за развитието на младежко лидерство и имат широк положителен ефект върху общностите като цяло. Слогънът на младежките банки в цял свят е: "Реални съдби, реални пари, реална промяна".

Сподели!